Nog meer winterse buien op komst: 'Het kan langdurig gaan sneeuwen'

19 januari 2023 om 20:17 • Aangepast 31 januari 2023 om 14:43
nl
We zijn nog lang niet af van de winterse buien. Vrijdag overdag valt er in het oosten van onze provincie nog regelmatig een winterse bui. "Het kan langdurig gaan sneeuwen, zodat er een winters dek van een centimeter of vijf zal blijven liggen", zegt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza. Inmiddels heeft het KNMI voor Brabant code oranje afgegeven vanaf zeven uur vrijdagochtend, vanwege sneeuw en gladheid.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Donderdagavond trokken er sneeuwbuien over onze provincie. Raymond voorspelde al dat de buien met natte en later met droge sneeuw gepaard zouden gaan. Rond tien uur sneeuwde het volop in Roosendaal.

Storing van het noordwesten
Vrijdagochtend trekt een storing vanuit het noordwesten over onze provincie, weet Klaassen. "Die gaat gepaard met langdurige neerslag. Dat zou sneeuw kunnen zijn. Met name in het oostelijk deel van de provincie houden we vrijdagochtend rekening met zo'n vijf centimeter sneeuw."

Hogere temperaturen in West-Brabant
Klaassen denkt dat het vrijdagochtend in het westen wel mee zal vallen met de sneeuwval. "Daar is het in de vroege ochtend nog wel oppassen vanwege bevriezing van natte weggedeelten. In het westen van de provincie kan het zelfs vier tot vijf graden worden."

Koude nacht
In het oosten van de provincie daarentegen komt de temperatuur maar net boven het vriespunt uit. "De winterse neerslag zal in dat gedeelte langer blijven liggen. De nacht van vrijdag op zaterdag wordt een koude nacht, met temperaturen tot wel vijf graden onder nul."

Volgens Klaassen blijft het vrijwel droog in het weekend. "Zeker op zaterdag. Er is voldoende ruimte voor de zon en overdag zijn er temperaturen tot vier graden. In de nacht van zaterdag op zondag blijft het licht vriezen", besluit de weerman.

Donderdagmorgen was Brabant bedekt onder een laagje sneeuw. Het winterse weer zorgde in het verkeer voor veel problemen. Vooral rond Eindhoven liep het verkeer helemaal vast.

Donderdagavond rond tien uur viel de eerste sneeuw in Roosendaal (Foto: I. van Loon)
Donderdagavond rond tien uur viel de eerste sneeuw in Roosendaal (Foto: I. van Loon)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!