André (74) mishandeld na ruzie over vuurwerk: 'Het gaat weer goed met hem'

20 januari 2023 om 11:50 • Aangepast 31 januari 2023 om 14:59
nl
Twee van de drie jongens die in de nieuwjaarsnacht van 2022 de toen 73 jaar oude André Emonds uit Boekel zwaar hebben mishandeld, moeten hem een schadevergoeding betalen. De zaak tegen een derde jongen die hierbij betrokken zou zijn geweest, is geseponeerd. Het slachtoffer zelf was ook aangeklaagd, maar hij gaat vrijuit. Joke, de vrouw van André: “Het gaat weer goed met hem. We hebben er een punt achter gezet.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vlakbij het huis van de familie Emonds werd in de nacht van 31 december 2021 op 1 januari 2022 vuurwerk afgestoken. André zei er iets van, wat hem op een serie klappen en trappen kwam te staan. Hij werd vooral in zijn gezicht geraakt, maar ook zijn ribben moesten het ontgelden.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat nu desgevraagd weten dat er straffen zijn uitgedeeld, al is er 'veel onduidelijk gebleven'. Volgens hem ging het om een uit de hand gelopen ruzie, waarbij geschopt en geslagen is. De jongens stellen dat André een van hen bij de keel heeft gegrepen.

Twee van de drie jongens die zich na de bewuste nieuwjaarsnacht bij de politie hadden gemeld, moeten boeten. Eén knul, een jongen van 17 uit Boekel, moet een schadevergoeding van 205 euro betalen; een 18-jarige man uit Beek en Donk moet 155 euro betalen. Beiden hebben ook een proeftijd van een jaar gekregen. Als ze zich binnen die tijd weer misdragen, moeten ze opnieuw op het matje komen.

"Jongens worden onder vergrootglas gelegd."

Volgens Joke Emonds (70) kunnen ze zich niet veel veroorloven: “Alles wat ze doen wordt onder een vergrootglas gelegd.” De zaak tegen de derde jongen die bij de vechtpartij was betrokken, een jongen van 17 uit Beek en Donk, is wegens gebrek aan bewijs afgedaan zonder straf.

André moest zich ook verantwoorden, omdat hij een van de knapen bij zijn nek zou hebben gepakt en tegen een hek hebben aangedrukt. Hij werd hiervoor niet gestraft, ook gezien de forse verwondingen die hij bij de vechtpartij had opgelopen. Joke: “We moesten dus bij justitie komen, maar stonden binnen de kortste keren weer buiten. We hoefden amper vragen te beantwoorden. Ik had ook niets anders verwacht.”

"Het gaat weer goed met André."

José is blij dat er eindelijk een punt achter de affaire gezet kan worden. “Het gaat echt goed met André. Hij is, ondanks zijn leeftijd, weer gewoon gaan werken. Het is gewoon een krachtige man. Bovendien hebben we er pas een kleinkind bij gekregen en zijn we eind vorig jaar met de hele familie, inclusief negentien kinderen en kleinkinderen, op wintersport geweest. Naar Flachau, Oostenrijk. Echt fijn, ook omdat de buurt ons huis tijdens oud en nieuw in de gaten heeft gehouden.”

LEES OOK: André (73) knapt op na zware mishandeling oudjaarsnacht: 'Zo veel liefde'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!