Stopgesprek Gianni de W. nadat meisje zei dat hij haar afperste, zo zit dat

20 januari 2023 om 13:36 • Aangepast 20 januari 2023 om 17:07
nl
Al in 2014 kreeg de politie een melding binnen dat Gianni de W. uit Etten-Leur over de schreef zou zijn gegaan. Hij zou toen al een meisje hebben gedwongen seksueel getinte foto's te sturen. Het slachtoffer deed destijds geen aangifte en daarom voerde de politie een stopgesprek. Wat is dat eigenlijk en welk doel heeft zo'n gesprek?
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Die vragen leggen we voor aan de politie, een dag nadat 'het grootste onderzoek ooit' naar online misbruik van minderjarigen in ons land naar buiten kwam.

De inmiddels 24 jaar oude Gianni de W. wordt ervan verdacht dat hij meer dan 100 minderjarige meisjes heeft afgeperst. Hij verleidde ze tot het sturen van naaktfoto's en zette ze daarna voor het blok. Ze moesten meer beelden sturen, want anders zou hij de foto's die hij al had verspreiden.

"Hou op met wat je doet, voordat je echt in de problemen komt."

Tijdens de eerste tussentijdse zitting, donderdag in de rechtbank van Breda, vroeg de advocaat van De W. om voorlopige vrijlating. Het Openbaar Ministerie zag dat niet zitten. Onder meer vanwege het risico op herhaling.

In 2014 kwam De W. namelijk al eens in beeld bij de politie door een soortgelijke kwestie. Agenten spraken de toen nog minderjarige jongen aan op zijn gedrag. Hij beloofde het beeldmateriaal te verwijderen. Volgens justitie is dat uiteindelijk niet gebeurd.

Maar wat is zo'n stopgesprek? "Eigenlijk is het een indringend gesprek waarin de politie letterlijk zegt: hou op met wat je doet, voordat je echt in de problemen komt", legt woordvoerder Leonie van Ooijen van de politie Zeeland-West-Brabant uit. "De politie kan daarvoor kiezen als er te weinig bewijs is voor iets strafbaars."

"De scheidslijn wat strafbaar is, is vaak een grijs gebied."

De politie voert geregeld stopgesprekken in stalkingszaken. "De scheidslijn wat strafbaar is, is vaak een grijs gebied. Een wijkagent kan dan langsgaan bij een verdachte. We hopen dan erger te voorkomen", zegt Van Ooijen.

Volgens haar wordt zo'n gesprek ook altijd vastgelegd en krijgt diegene ook een zogenoemde stopbrief. "Daarin staat dan dat er een stopgesprek is geweest, wat er is besproken en wat er is afgesproken."

Enerzijds gaat daar volgens de politiewoordvoerder een preventieve werking van uit. Aan de andere kant staat de politie ook sterker als diegene er tóch mee doorgaat. "Je bouwt dan een dossier op."

"De ervaring leert dat veel stalkers stoppen na een dergelijk gesprek."

Stopgesprekken blijven vaak achter de schermen, zonder dat die ooit in het nieuws komen. Al is dat niet altijd het geval. Zo maakte de politie Zeeland-West-Brabant in 2019 bekend stopgesprekken te hebben gevoerd met een groep criminelen. Zij hadden plannen een agent te vermoorden.

Hoe nuttig stopgesprekken precies zijn, zegt woordvoerder Van Ooijen niet precies te weten. Maar op de site van de politie staat dat zulke gesprekken in stalkingszaken vrij effectief zijn: "De ervaring leert dat veel stalkers stoppen na zo'n gesprek."

Dat stopgesprekken niet altijd succesvol zijn, blijkt wel uit de grote misbruikzaak waarin Gianni de W. uit Etten-Leur de verdachte is. Mede vanwege het risico op herhaling blijft De W. nog 90 dagen in de cel, bepaalde de rechtbank. In april is de volgende tussentijdse zitting.

LEES OOK:

Man verdacht van afpersen van meer dan 100 meisjes met naaktbeelden

Afpersen van meer dan 100 meisjes: dit weten we over verdachte Gianni de W.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!