Meld seksueel geweld zo snel mogelijk: 'Het is niet jouw schuld'

20 januari 2023 om 21:00 • Aangepast 31 januari 2023 om 14:36
nl
De telefoon staat niet roodgloeiend, maar het Centrum Seksueel Geweld Oost-Brabant kan wel merken dat deze week twee grote seksueel misbruikzaken naar buiten zijn gebracht. De medewerkers van het centrum zitten dag en nacht klaar om meldingen van slachtoffers op te vangen. Hoe sneller mensen vertellen wat hen overkomen is, hoe beter het is. “Zorg voor jezelf.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Twee vijftigers die jonge kinderen in Eindhoven en omgeving zouden hebben misbruikt. Een man van 24 uit Etten-Leur die ervan wordt beschuldigd dat hij honderd minderjarige meisjes heeft afgeperst met het verspreiden van naaktfoto’s. Twee affaires van enorme omvang, die deze week naar buiten kwamen, maar wat kan het Centrum Seksueel Geweld (CSG) voor slachtoffers betekenen?

Het is een teken aan de wand: al enkele jaren is het aantal mensen dat contact opneemt met dit meldpunt aan het stijgen. In 2021 ging het in het oosten van de provincie om bijna vijfhonderd meldingen. In een derde van de gevallen betrof het mensen onder de 18 jaar oud.

"De eerste 72 uur na seksueel geweld zijn cruciaal."

Bijna de helft van het aantal meldingen had een acuut karakter. “Dat wil zeggen dat met ons is gebeld binnen zeven dagen nadat iemand wat was overkomen”, vertelt coördinator Susanne van Gog. Ze vindt dit van belang. “Sterker nog, de eerste 72 uur zijn cruciaal voor het leveren van medische zorg. Sporen stellen we het liefst zo snel mogelijk veilig. Ook kunnen we dan snel schakelen met mensen met de juiste expertise. Maar ook als het langer dan zeven dagen geleden is, kunnen mensen ons bellen."

Het CSG werkt samen met de GGD, de (zeden)politie, Veilig Thuis, ziekenhuizen, GGZ en Slachtofferhulp Nederland. “Zo hebben we in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch speciale ruimtes om onderzoek te doen. Uiteindelijk willen we forensische en medische hulp bieden en psychische nazorg”, vertelt Van Gog.

"Blijf als ouder(s) rustig en praten met je kinderen."

De rechtbank in Den Bosch boog zich deze week over twee Limburgse verdachten, die ontucht zouden hebben gepleegd met meisjes uit Eindhoven en omgeving. Van Gog kan niet ingaan op deze specifieke materie, maar ze wil wel uitleggen dat kinderen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld, bepaald gedrag kunnen laten zien. "Maar dit hoeft niet. Als dat wel zo is, dan kun je denken aan bedplassen, slecht slapen, onder de dekens wegkruipen, zich terugtrekken, onzeker zijn of juist agressief gedrag. Blijf als ouder(s) in alle gevallen rustig en neem als je vermoedens hebt, contact met ons op. Dat geldt overigens ook voor scholen."

"Schaamte of angst staan meldingen nogal eens in de weg."

Het CSG staat open voor iedereen en alle vormen van grensoverschrijdende ervaringen. “Dit kan al beginnen met de melding van een niet gewenste tongzoen tot het gedwongen worden om seksueel contact te hebben. Mede door wat er bij The Voice of Holland is gebeurd, wordt al vaker naar de telefoon gegrepen, al staan schaamte of angst dit nogal eens in de weg.”

“Maar het is niet jouw schuld wat er is gebeurd. Wij zitten er voor klaar om je te helpen, het liefst zo snel mogelijk en met de juiste mensen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je te maken krijgt met een posttraumatische stressstoornis. We kunnen de ervaring zelf niet 'wegnemen'. Wel kunnen we ervoor zorgen dat je de juiste hulp krijgt.”

Het Centrum Seksueel Geweld is dag en nacht bereikbaar via 0800-0188.

LEES OOK:

Stopgesprek Gianni de W. nadat meisje zei dat hij haar afperste, zo zit dat

Misbruik 7 meisjes: 'Verdachten hebben ernstige persoonlijkheidsstoornis'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.