Grote online misbruikzaak: nog eens 5 meldingen bij politie

20 januari om 15:58 • Aangepast 23 januari om 08:28
nl
Bij politie en justitie hebben zich afgelopen 24 uur nog eens vijf mensen gemeld in verband met de grote online misbruikzaak, die donderdag uitgebreid in het nieuws kwam. Gianni de W. (24) uit Etten-Leur wordt ervan verdacht meer dan 100 minderjarige meisjes te hebben afgeperst. Volgens het OM verleidde hij ze tot het sturen van naaktfoto’s en dreigde hij deze te verspreiden.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door

De zaak werd donderdag wereldkundig gemaakt in de rechtbank in Breda. Justitie spreekt van het grootste onderzoek naar online misbruik van minderjarigen ooit in Nederland.

In de computer van De W. vond de politie 150 mappen met verschillende meisjesnamen. In sommige submapjes staan volgens het OM soms duizenden afbeeldingen van een slachtoffer. "Hij heeft de levens van zijn slachtoffers tot een hel gemaakt", zei de aanklaagster", zei de officier van justitie.

Acht aangiftes
De zaak kwam donderdag uitgebreid in het nieuws. Sindsdien hebben zich nog eens vijf mensen bij de opsporingsdiensten gemeld, die claimen slachtoffer te zijn. Over waar zij vandaan komen en hoe oud zij zijn, doet een woordvoerder van het OM geen uitspraken. Tot donderdag deden acht meisjes aangifte tegen de man, al was de verwachting dat dat aantal nog flink zal oplopen.

Tien rechercheurs werken aan de zaak en zij zijn nog lang niet klaar met het onderzoek. De identiteit van tientallen minderjarige meisjes moet nog worden achterhaald. De slachtoffers zijn veelal minderjarig en wonen door het hele land.

Sextortion
De zaak kwam aan het rollen nadat een meisje uit Noord-Holland aangifte deed van afpersing, toen ze 15 jaar oud was. Volgens de officier benaderde verdachte Gianni de W. zijn slachtoffers via sociale media, zoals Instagram en Snapchat. Hij startte een gesprek en bood de meisjes geld aan voor het sturen van een naaktfoto. Daarna dreigde hij deze online te zetten als ze niet nóg meer beelden zouden sturen. Inmiddels is bekend dat hij dit in specifieke gevallen ook gedaan heeft.

De officier sprak van sextortion. Dat is afpersing met seksueel getinte foto’s of video’s van het slachtoffer door ze meer pikante foto’s of video’s te vragen. De verdachte zou een van zijn slachtoffers ook hebben gevraagd om seks te hebben met haar vriend en dat voor hem te filmen.

Valse naam
De man zocht contact onder een valse naam. Hiervoor gebruikte hij nepnamen waaronder Bryan.snapx, Bryansnelgeld en andere varianten waarin de alias Bryan is gebruikt. "Mochten eventuele slachtoffers zich herkennen in de gebruikersnaam en werkwijze van de verdachte, dan kunnen ze contact opnemen met de lokale politie in de buurt", aldus het OM.

De W. is op 11 oktober opgepakt en zit nog altijd vast. In april is de volgende tussentijdse zitting in de rechtbank van Breda.

LEES OOK:

Stopgesprek Gianni de W. nadat meisje zei dat hij haar afperste, zo zit dat

Afpersen van meer dan 100 meisjes: dit weten we over verdachte Gianni de W.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.