Video

Breek je nek voorzichtig: het is glad en dat blijft nog wel even zo

22 januari 2023 om 15:22 • Aangepast 31 januari 2023 om 15:11
nl
Het wordt komende week minder fris dan afgelopen week, maar het blijft koud met temperaturen rond het vriespunt. Dat betekent dat het risico op gladheid blijft. "De temperatuur duikt zeker maandag- en dinsdagnacht onder nul", zegt weerman Johnny Willemsen van Weerplaza. "Aan de andere kant blijft het tot woensdag droog, waardoor het alleen glad wordt op plekken met smeltwater of condens."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

eOp sommige voet- en fietspaden of lokale wegen waar afgelopen week sneeuw is gevallen, blijft het glijden en glibberen. Zoals bij het station in Tilburg. De voetpaden liggen nog vol sneeuw, waardoor het oppassen geblazen is voor voetgangers. "De omstandigheden kunnen lokaal soms erg van elkaar verschillen", waarschuwt weerman Willemsen.

Delen die overdag deels ontdooid zijn, vriezen 's avonds en 's nachts weer vast. Pas komende donderdag neemt koning winter voorzichtig afscheid: dan wordt het overdag zo'n 4 graden.

Wel of niet gestrooid
Dat op de ene weg wel gestrooid is en de andere niet, komt omdat verschillende overheden ervoor verantwoordelijk zijn. Rijkswaterstaat houdt snel- en N-wegen sneeuwvrij, gemeenten zorgen voor sneeuw- en ijsvrije lokale wegen en fietspaden.

De meteorologen van Weerplaza waarschuwen overheden als er winterse omstandigheden aankomen. "We informeren onze klanten altijd actief maar soms worden we ook gebeld met de vraag of er op een specifieke plek gestrooid moet worden", vertelt weerman Willemsen. "Wij informeren vooral gemeenten en provincies en wat grote bedrijven. Het KNMI informeert Rijkswaterstaat", zegt Willemsen.

Spekgladde snelweg
Toch is strooien geen garantie dat de wegen niet glad zijn. Zoals deze week bleek op een spekgladde A59. Daar was wel gestrooid maar omdat er weinig verkeer overheen reed, raakte dit zout niet vermengd met de sneeuw en smeltwater waardoor het alsnog glad werd.

Het glibbert in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!