Spieken bij je theorie-examen: Spyplaza krijgt vaak verzoeken

26 januari om 18:30 • Aangepast 6 februari om 16:43
nl
Tijdens je theorie-examen frauderen met een 'spiekvest': het klinkt raar, maar bij Spyplaza in Gemonde is het geen onbekend fenomeen. De winkel verkoopt allerlei soorten verborgen camera's en afluisterapparatuur. Eigenaar Harrie Kabbes krijgt vaak verzoeken van mensen om iets te leveren waarmee tijdens een examen kan worden afgekeken. "Jong en oud vragen erom. Het heeft altijd al gespeeld", legt hij uit.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) in Eindhoven werd woensdag tijdens een theorie-examen een man gepakt met een 'spiekvest'. Zo'n vest heeft een kleine camera op borsthoogte waarmee de vragen op het scherm worden gefilmd. Die camera is verbonden met een telefoon. Via een klein draadloos oortje krijgt de kandidaat van iemand anders dan de antwoorden te horen.

"Als mensen me iets vragen om mee te frauderen, ga ik daar nooit in mee."

Kabbes verkoopt in zijn Spyplaza allerlei soorten camera's. Ze kunnen verborgen zitten in onder meer een schoen, autosleutel, pen, wekker of oplader. "Camera's zijn tegenwoordig zo klein dat ze overal in te bouwen zijn", legt hij uit. In zijn winkel komen dan ook klanten met allerlei verschillende soorten wensen. "Ze willen bijvoorbeeld een gesprek opnemen, zoals een sollicitatiegesprek om terug te kunnen luisteren. Of ze willen hun partner in de gaten houden om te kijken of die ontrouw is."

Maar er zijn ook mensen die willen afkijken tijdens een examen. Kabbes krijgt vaak van dat soort verzoeken. "Mij wordt regelmatig gevraagd of ik daar iets voor kan leveren. Niet specifiek voor het examen van het CBR, het kan voor ieder soort examen dat wordt afgenomen." De winkeleigenaar zegt daar niet aan mee te werken. "Ik lever camera's, dat is legaal. Maar als mensen iets vragen om mee te frauderen, ga ik daar nooit in mee. Daar wil ik niet aan meedoen."

"Dit soort camera's zijn overal te koop."

Hoe zit het dan met de regels rondom zijn camera's en afluisterapparatuur? Kabbes legt uit: "Als je camera's in je eigen huis zet, is het legaal. Op een openbare plek mag het alleen als je duidelijk aangeeft dat er camera's zijn geplaatst. Met gesprekken opnemen zit het weer anders. Als je zelf deelneemt aan het gesprek, is het legaal. Dat geldt ook voor een tracker: je mag bijvoorbeeld alleen je eigen auto tracken, niet die van een ander."

De apparatuur gebruiken bij een theorie-examen van het CBR is strafbaar. Zo werd donderdag een 33-jarige man door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur omdat hij in Breda tijdens een theorie-examen van het CBR had gefraudeerd. De man bekende dat hij speciaal voor het examen een oortje en een spiekvest met camera droeg. Hij had op Facebook iemand benaderd om hem te helpen, omdat hij vier keer eerder was gezakt voor het theorie-examen.

"Schijnbaar is het een soort trend in rijbewijsland."

De officier van justitie in deze zaak dacht dat de man een uniek geval was, maar in de behandeling van de zaak zei ze dat ze bij Omroep Brabant had gelezen dat het geen incident is. "Schijnbaar is het een soort trend in rijbewijsland, met name onder mensen met een migratie-achtergrond die het examen willen halen."

Hoewel Kabbes niet meewerkt aan frauduleuze zaken, kunnen mensen de spullen makkelijk gebruiken om te spieken. De winkeleigenaar uit Gemonde pakt een minicamera, piepklein oordopje en pen erbij om het te demonstreren.

"De pen is een telefoon, daar gaat een simkaart in en die vangt geluid op. De camera zit dan ergens op de borst. Het oortje gaat diep in je oor. Die kun je ook alleen met een pincet eruit halen. En zo kun je dus communiceren met de buitenwereld. Dit soort camera's zijn overal te koop. Iemand kan er gewoon een halen zonder te zeggen waarvoor hij het gebruikt. Daar kun je niks tegen doen."

LEES OOK: CBR betrapt kandidaat met 'spiekvest' bij theorie-examen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.