'Philips wil weer banen schrappen: ruim duizend plekken weg in Nederland'

27 januari om 07:30 • Aangepast 6 februari om 16:49
nl
Er staan opnieuw duizend banen op de tocht bij Philips. Komende maandag zou een nieuwe reorganisatie worden aangekondigd, meldt het ED. De nieuwe saneringsronde komt bij de vierduizend arbeidsplaatsen die eind oktober al werden geschrapt. Philips koerst af op een verlies van ruim anderhalf miljard euro over het afgelopen jaar.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van ANP
Geschreven door

Topman Roy Jakobs ontvouwt maandag zijn plannen voor de komende jaren, bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij staat dan ruim honderd dagen aan het roer.

Bij de bekendmaking van de sanering eind oktober werd al duidelijk dat de gifbeker nog altijd niet leeg was. Toen ging er al een streep door vierduizend banen, waarvan vierhonderd in Nederland. Om 'Philips aan een sterke toekomst te helpen', liet hij toen al doorschemeren aan een nieuw plan te werken.

Eenvoudiger en flexibeler
Philips moet wat Jakobs betreft eenvoudiger en flexibeler worden, zo is te lezen in de krant. Ook wil hij stappen zetten om de productiviteit te verhogen. Daarbij wil hij zich vooral gaan richten op producten waar in de toekomst veel vraag naar is.

De verwachting is niet dat Philips opnieuw bedrijfsonderdelen in de etalage gaat zetten.

Bonden nog niet ingelicht
De vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van de reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2. Ze willen niet speculeren over hoeveel mensen ontslagen zullen worden. Wel zeggen ze bezorgd te zijn. "We hopen dat het beperkt blijft", zegt Suat Koetloe van De Unie, een andere vakbond die actief is bij Philips. Hij zegt dat er al een tijdje onzekerheid heerst bij het personeel.

Dat beeld heeft ook Colette van Wezel van VHP2. "We horen nu al dat personeel naar ander werk zoekt." Zij is bang dat er broodnodige kennis verdwijnt bij Philips. CNV-bestuurder Arjan Huizinga had al 'wel het beeld dat de aankomende ronde zwaarder zou worden' dan die in het najaar. "Maar dat weten we dus in het weekend pas."

Inspecties in Best
De Amerikaanse zorgwaakhond FDA heeft de afgelopen dagen bij Philips in Best inspecties uitgevoerd. Het onderzoek spitst zich volgens het ED toe op het kwaliteitsproces.

Philips ligt bij de FDA onder een vergrootglas sinds de wereldwijde terugroepactie rond miljoenen adem- en apneuapparaten. De inspecties bij de fabriek in Best, waar vooral medische scanners en systemen voor kijkoperaties worden gemaakt, staan los van het FDA-onderzoek naar de terugroepactie.

Volgens een woordvoerder van Philips, die het bezoek van inspecteurs van de Amerikaanse waakhond bevestigt, gaat het om reguliere aangekondigde controles.

LEES OOK:

Vierhonderd gedwongen ontslagen bij Philips in Nederland

Vakbond vreest 'onrustige maanden' bij Philips door reorganisatie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.