'Onderzoekers van Philips Research zijn zeer gewild', zegt deze hoogleraar

30 januari 2023 om 14:15 • Aangepast 30 januari 2023 om 16:17
nl
Het massaontslag bij Philips hoeft voor veel werknemers niet per se uit te draaien op een enorm drama. Mensen die bij Philips Research werken, zijn zeer gewild en kunnen mogelijk zo bij andere bedrijven in Zuidoost-Brabant aan de slag. Dat zegt hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University Ton Wilthagen.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Philips is van plan dit jaar wereldwijd 3000 banen te schrappen, waarvan 700 in onze provincie. En ook in 2024 en 2025 gaat het mes in het personeelsbestand. Dat heeft alles te maken met slechte financiële cijfers, die het medisch technologiebedrijf vandaag presenteerde: Philips leed vorig jaar een verlies van 1,6 miljard euro.

In Nederland is vooral onderzoeksinstituut Philips Research het haasje. Dit is nu nog een centraal Philips-onderdeel in de regio Eindhoven. Zeer hoog opgeleide onderzoekers breken hier hun hoofden over innovaties in de gezondheidstechnologie.

Maar onder de nieuwe topman Roy Jakobs waait een andere wind. Hij wil onderzoek meer verspreid over de wereld laten gebeuren, bij plekken waar ook de productie plaatsvindt. Vooral het doorontwikkelen van nieuwe producten zal minder in het Brabantse gebeuren. Een afgeslankte vorm van Philips Research in onze provincie lijkt daardoor het gevolg.

"Onderzoekers zijn hooggeschoold en mede daardoor zeer gewild."

Dát er banen verdwijnen, staat wel vast. Maar wiens banen precies op de tocht staan is nog niet helemaal duidelijk. Ook voor hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen aan Tilburg University niet. Daarom geeft hij vooral in algemene zin commentaar op wat er met personeelsleden bij Philips Research kan gebeuren.

“Ontslagen worden is nooit fijn. Zeker als je ergens al een hele poos werkt”, benadrukt Wilthagen. Maar volgens hem wordt dat pas écht vervelend, als het niet of moeilijk lukt om nieuw werk te vinden. Op dat vlak ziet de hoogleraar echter kansen voor mensen die hun baan bij het onderzoeksinstituut van Philips verliezen.

“Onderzoekers zijn hooggeschoold en mede daardoor zeer gewild. Veel bedrijven zetten in op technologische innovaties en daarvoor hebben ze mensen nodig met specifieke kennis”, zegt Wilthagen. “Mensen die bij Research werken, hebben dat soort kennis vaak in huis.”

Ook de geografische ligging lijkt voor velen gunstig, ervanuit gaande dat ze in de buurt wonen. “Het goede nieuws bij dit het slechte nieuws is: in Zuidoost-Brabant gaat het over het algemeen heel goed. Bedrijven als ASML en NXP groeien en willen graag uitbreiden. ASML neemt als het even kan zo honderden mensen aan”, stelt Wilthagen.

“Het grote voordeel is dat ASML praktisch de buurman is van Philips Research."

“Het grote voordeel is dat ASML praktisch de buurman is van Philips Research. Dus als er dan ineens onderzoekers op de arbeidsmarkt komen, kunnen zij misschien wel een overstap maken. Al is bijscholing misschien wel nodig.”

Colette van Wezel van VHP2 is het daar deels mee eens. Zij is belangenbehartiger voor hightech professionals in de techniek. Al plaatst ze ook kanttekeningen. "Je kunt niet in zijn algemeenheid stellen dat iedereen zo een andere baan vindt. Het ligt er maar net aan wat je expertise is", zegt Van Wezel.

Al erkent ook zij dat de arbeidsmarkt gunstig is. "Er liggen zeker kansen voor professionals. Maar eerst zitten veel mensen nog in onzekerheid. Later deze week wordt duidelijk waar de grote klappen precies gaan vallen. In dat opzicht is de aankondiging van het massaontslag dieptriest."

LEES OOK:

Philips-personeel in onzekerheid: 'Niemand weet wie er morgen nog werkt'

Philips schrapt 700 banen in Brabant, komende jaren 6000 wereldwijd

Vakbonden geschokt over reorganisatie Philips: 'Dweilen met de kraan open'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.