Man (85) moet afscheid nemen van zijn papegaaien: 'Te veel geluidsoverlast'

30 januari om 20:05 • Aangepast 7 februari om 16:15
nl
Een 85-jarige man uit Beek en Donk moet afscheid nemen van zijn papegaaien en de volières waarin ze zitten afbreken. Ook mag hij in of bij zijn huurhuis nooit meer papegaaien houden. Volgens de rechtbank in Den Bosch veroorzaken de vogels ‘ernstige en structurele geluidsoverlast’ voor de buurt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De zaak was aangespannen door woningcorporatie woCom, die het huis verhuurt aan de ‘papegaaienman’, zoals de 85-jarige man in de volksmond wordt genoemd.

Herrie meer dan beu
Met de uitspraak komt er mogelijk een eind aan een conflict, dat al een jaar of vier duurt. De ‘papegaaienman’ staat hierin tegenover zijn buurtgenoten. Zij zijn de herrie die de vogels van hun buurman veroorzaken al jaren beu.

In de procedure met woCom stelde de papegaaienman dat hij zijn dieren had verkocht. Dat bleek niet te kloppen. Verder vertelde hij dat de papegaaien al veertig jaar veel voor hem betekenen. Ook zei hij dat ‘er geluidshinder is geconstateerd, maar dat wil niet zeggen dat sprake is van geluidsoverlast.’ Hij sprak verder van een hetze tegen hem. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt echter dat ook een buitengewone opsporingsambtenaar en een wijkagent geregeld vogelgekrijs hebben gehoord.

Een woordvoerder van woCom is blij dat er nu een oordeel is geveld en dat de man het huurhuis niet uit hoeft. Dat is ook nooit de intentie geweest van de woningcorporatie, zo zegt hij. De ‘papegaaienman’ moet binnen vier weken gehoor geven aan de uitspraak van de rechter. Mocht hij dit niet doen, dan moet hij dwangsommen betalen aan woCom, tot een maximum van 25.000 euro. De woordvoerder van de woningcorporatie hoopt dat er nu rust komt voor alle betrokkenen. Dat is overigens de vraag, want de vogelliefhebber kan in beroep gaan.

Ook conflict met gemeente
Ook de gemeente Laarbeek, waar Beek en Donk onder valt, is al enige tijd partij in het conflict. Vorig jaar september werd de man een zogeheten last onder dwangsom opgelegd. Na (vele) klachten uit de buurt had de gemeente bepaald dat hij maximaal twee grotere en vijf kleine papegaaien of andere vogels mag houden. Als hij zich hierbij niet wil neerleggen, dan kan dat tot een dwangsom van in totaal 15.000 euro leiden.

De man heeft hiertegen bezwaar aangetekend en deze procedure loopt nog, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

LEES OOK: Papegaaienman bezorgt buurt slapeloze nachten: ‘Is tot alles toe in staat'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone