Gokmiljonairs moeten 24 miljoen euro terugbetalen aan de staat

31 januari om 20:07 • Aangepast 9 februari om 14:41
nl
Zestien veroordeelden die deel uitmaakten van een illegale online gokorganisatie moeten 24 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dit bepaalde de rechter in Den Bosch dinsdag. De drie hoofdverdachten uit Eindhoven en Geldrop werden eerder al veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het witwassen van miljoenen euro's via illegale goksites die zij runden. De 24 miljoen euro die nu betaald moet worden, zijn de winsten die geboekt zijn met illegale goksites.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het draait om de zaak met de codenaam ‘Rykiel’. De veroordeelden waren jarenlang betrokken bij een illegale online gokorganisatie. In 2018 oordeelde de rechter dat hoofdverdachte Stijn F. uit Eindhoven twee jaar de cel in moest. De broers Michel G. en Maurice G. uit Geldrop kregen straffen van respectievelijk twee jaar en zestien maanden. Ook moesten ze alle drie een boete van 100.000 euro betalen.

Criminele organisatie
In totaal gaat het in deze zaak om 31 verdachten, waarvan dertien bedrijven. Ook overige verdachten (financieel adviseurs, werknemers, een ontwikkelaar van spelsoftware, familieleden en (ex)partners van de hoofdverdachten) kregen in 2018 taakstraffen of een voorwaardelijke celstraf. De meeste veroordeelden gingen in hoger beroep. Het hof heeft zich er al een paar keer over gebogen. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling later dit jaar plaatsvindt.

Er zouden volgens de rechtbank vele miljoenen euro's verdiend zijn aan misdrijven door het aanbieden van illegale gok- en pokerwebsites. Volgens de rechter was er sprake van een criminele organisatie. De drie hoofdverdachten handelden jarenlang in strijd met de Wet op de kansspelen.

Illegaal verkregen winsten
Het Openbaar Ministerie begon na de veroordelingen in 2018 een procedure om de winsten die illegaal verkregen zijn af te pakken. Dinsdag heeft de rechtbank geoordeeld dat zestien veroordeelden inderdaad illegaal winst hebben gemaakt en dat het geld kan worden afgenomen.

Omdat deze zogeheten 'ontnemingsvordering' lang heeft geduurd, past de rechtbank een korting toe van tien procent op het bedrag dat de mannen moeten afstaan.

De hoofdverdachten moeten ruim 6,2 miljoen euro, 2,5 miljoen euro en 700.000 euro betalen. De bedrijven moeten in totaal 13 miljoen betalen aan de staat. Ook de partners, financieel adviseurs en werknemers moeten geld afstaan. Ze kunnen ook hiertegen in beroep gaan.

LEES OOK:

Gokmiljonairs uit Eindhoven en Geldrop veroordeeld tot jarenlange celstraffen

Gokmiljonairs wasten volgens justitie meer dan 100 miljoen euro wit, megazaak begonnen

Witwasverdachte Stijn F. over inval De Regent in Eindhoven: 'Ik ben flabbergasted'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.