Voor 43 miljoen euro gaat Bossche raad akkoord met nieuw Design Museum

1 februari om 00:11 • Aangepast 9 februari om 14:41
nl
De gemeenteraad van Den Bosch heeft dinsdagavond ingestemd met de nieuwbouwplannen voor het Design Museum in de stad. Het museum wordt voor ruim 43 miljoen euro gebouwd net buiten de binnenstad, in de nieuwe Bossche Stadsdelta. Het moet in 2030 klaar zijn. De raad stemde in met het maken van een ontwerp voor het museum en met de voorbereidende plannen voor de bouw.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De gemeenteraad van Den Bosch had maar liefst vier uur nodig om tot een beslissing te komen. Op de plannen van wethouder Mike van der Geld was veel kritiek van oppositiepartijen. Die noemden het nieuwe museum een prestigeobject en hadden kritiek op de verwachte kosten van 43 miljoen euro.

Sloop sociale huurwoningen
Het museum moet gebouwd worden in de buurt van de Citadel in Den Bosch. Daar staat nu nog een blokje van 15 sociale huurwoningen die bijna zeker gesloopt moeten worden. Het plan is om in die omgeving zeker 180 nieuwe woningen te bouwen. Bij de bewoners van het hofje is grote onrust ontstaan. Vlak voor de raadsvergadering werd nog een steunverklaring aan de raad overhandigd door bewoners van het Citadelhofje met als titel 'Red het Citadelhofje'.

Het Design Museum zit sinds 10 jaar in een pand naast het Noordbrabants Museum. Dat wil het gebouw hebben, omdat het museum ruimte tekortkomt voor de collectie van de JK Art Foundation die het in bruikleen krijgt. Dat is een bijzondere kunstcollectie met schilderijen van Rubens, Piet Mondriaan en Dali. Het museum krijgt de collectie 25 jaar te leen en kan daarmee één van de belangrijke musea in Nederland worden, volgens de gemeente.

Nieuwe Stadsdelta
Het Designmuseum komt in de nieuwe Stadsdelta Den Bosch. Dat is het gebied waar de Binnendieze, de Zuid-Willemsvaart, De Dommel en de Aa bij elkaar komen. Daaromheen komen drieduizend woningen, cultuurorganisaties en commerciële en non-proforganisaties en dus ook het nieuwe museum.

Wethouder Mike van der Geld wil met de Bossche Stadsdelta de binnenstad vergroten door over de Dieze te gaan bouwen. De Diezeburg zal verlaagd worden om de gang naar het nieuw ontwikkelde gebied gemakkelijker te maken.

LEES OOK:

Huurhuizen moeten wijken voor nieuw Design Museum Den Bosch

100 jaar oude huizen slopen voor museum? 'Nee, dit is al een monument'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone