100 jaar oude huizen slopen voor museum? 'Nee, dit is al een monument'

28 januari 2023 om 16:37 • Aangepast 30 januari 2023 om 11:54
nl
Vijftien huizen in Den Bosch moeten mogelijk wijken voor het Design Museum. De bewoners hebben zaterdagmiddag het Citadelhofje uitgeroepen tot museum,. Ze vinden namelijk dat hun ruim honderd jaar oude huisjes genoeg geschiedenis hebben om ze als museum te zien.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

“Boycot dit krankzinnige en asociale plan en ga ervoor om er een rijksmonument van te maken”, roept Bosschenaar Frans van Gaal tijdens de opening van het ludieke museum.

En zo denken dertien van de vijftien gezinnen die moeten vrezen voor hun huisje erover. “Ze willen mijn huisje platgooien voor een museum en ze denken niet aan ons. Dat kan toch niet, er is genoeg plek om ergens anders een museum te plaatsen”, begint Leonie Sanders.

"Hier wonen vijftien gezinnen, dat kun je toch niet platgooien voor een museum?"

Ze staat met haar sleutels in de hand om ons haar huisje te laten zien. Net daarvoor hebben twee bewoners het ‘Museum Citadel’ geopend. Achter de ramen van de huizen hangen foto’s en krantenartikelen om de geschiedenis aan iedereen te laten zien. Zaterdag konden voorbijgangers zelfs binnenkijken.

Museum Citadel (foto: Noël van Hooft)
Museum Citadel (foto: Noël van Hooft)

De huizen op het Citadelhofje liggen op steenworp afstand van de binnenstad. Leonie woont er samen met haar man en twee honden. Het zijn kleine, 'schattige' huisjes. “Ik zou hier echt niet wegwillen. Ik woon hier al twintig jaar. We hebben er een paleisje van gemaakt”, zegt Leonie terwijl ze haar woonkamer laat zien.

“Dit is gewoon een monument. Hier wonen vijftien gezinnen, dat kun je toch niet platgooien voor een museum? Ik heb ook geen idee waar ik anders heen moet." De bewoners willen om meerdere redenen niet weg. Misschien wel de belangrijkste reden: zo goedkoop kun je nergens anders wonen.

"Dit ademt geschiedenis."

Bram Roovers is fractievoorzitter van SP Den Bosch. Hij geeft drie redenen om de sloopkogel tegen te houden. “Dit hofje is gebouwd in 1920, dus het is 103 jaar oud. Het is gebouwd als een van de eerste stadsuitbreidingen van Den Bosch. Het is gewoon een mooi stukje Bossche historie. Het ademt geschiedenis”, begint de SP’er.

Links het huis van Leonie (foto: Noël van Hooft)
Links het huis van Leonie (foto: Noël van Hooft)

“Daarnaast is het hier een hechte gemeenschap, zoals je dat eigenlijk nergens meer ziet. Je breekt dus niet alleen stenen af, maar ook een gemeenschap.” De SP vindt dat in deze woningcrisis sociale huurwoningen alleen gesloopt mogen worden als daar een hele harde noodzaak voor is. “En die is er gewoon niet.”

Leonie kan alleen maar hopen dat het ‘krankzinnige’ plan heel snel van tafel gaat. “Dit stukje Den Bosch is zo bijzonder, dat het eigenlijk al een museum is. En daar moet je van afblijven.”

En waar moet het Design Museum dan heen? Als het aan de lokale SP ligt kan dat naar het oude V&D-pand in het centrum van de stad. Daar zit nu kledingzaak Koopman.

LEES OOK:

Huurhuizen moeten wijken voor nieuw Design Museum Den Bosch

Buurtbewoners moeten weg voor museum: 'Weet niet waar ik heen moet'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.