Pilsje is deze carnaval flink duurder: 'Maar dat kan niet anders'
Een ronde langs negen plaatsen in Brabant levert het volgende beeld op:
- Den Bosch: tussen de 3,00 en 3,50 euro.
- Eindhoven: rond 3,50 euro.
- Helmond: de Helmunt kost 3,20 euro.
- Boxmeer: 2,75 euro.
- Breda: de Leutpenning kost 3,30 euro.
- Bergen op Zoom: Leut Neut Bon kost 2,73 euro.
- Roosendaal: Tullepetaonse Neutmunt kost 3,00 euro.
- Dongen: Peeënmunt kost 2,75 euro.
- Oosterhout: Kaaiendonkse Stapbonnen kosten 3,00 euro.
Hoe vol de glazen zijn is niet meegenomen in dit lijstje. Dat wisselt tussen de 0,2 en 0,25 liter.
Bernard Kuenen van afdeling Den Bosch van Koninklijke Horeca wil heel graag uitleggen waarom de prijzen zo zijn gestegen.
"Voor een kroeg is alles een stuk duurder geworden", zegt hij. "De inkoop van bier is in totaal 16 procent duurder. De personeelskosten zijn flink gestegen. Als je alleen al ziet wat ik kwijt ben aan dj's en beveiliging."
Daar is Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland het van harte mee eens. "Een beveiliger kost nu zo'n veertig euro per uur."
Kuenen legt uit: "Ik heb voor mijn café drie beveiligers. Ik denk dat er in een glaasje bier al 15 cent voor beveiliging zit."
"3,50 euro voor een pilsje is een prijs die klopt."
Ook andere prijzen zijn fors gestegen. "Plastic bekers zijn duurder geworden. Stroom en gas kosten ook veel meer", zegt Ruud Bakker.
"Elektriciteit was eerst 3000 euro per maand. Dat is nu zo'n 8000 euro geworden", vult Kuenen aan. "Bovendien betaal ik straks 16 procent meer huur dan in 2021."
"Dus ik hoop dat je snapt dat 3,50 euro voor een pilsje een prijs is die klopt", zegt Bernard Kuenen. Dat is 30 cent meer dan een jaar geleden.
"Een doorsnee carnavalsvierder drinkt in vier dagen zo'n 50 biertjes. Ik denk niet dat mensen thuisblijven omdat ze nu over de hele carnavalsperiode vijftien euro meer kwijt zijn dan vorig jaar."