Video

Omstreden fokker krijgt zijn honden niet terug: 'Ik geef niet op!'

2 februari om 13:55 • Aangepast 9 februari om 15:06
nl
De omstreden hondenfokker uit Eersel krijgt zijn 435 in beslag genomen honden niet terug. Wel mag hij de 159 honden die hij nog heeft voorlopig houden. Dat bepaalde de rechter donderdagochtend. Fokker Jan Paridaans is woedend: “Ze liegen, ik geef niet snel op.”
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

De hondenfokker is boos op de gemeente, House of Animals en de NVWA. De gemeente staat de fokkerij niet toe, de NVWA heeft bij een inval ruim vierhonderd honden in beslag genomen en House of Animals eist dat de overige 159 honden per direct worden weggehaald.

“Als de NVWA tien woorden zegt, liegen ze er honderd.”

Bij een geplande controle van vorige week werden 435 honden meegenomen. De fokker had een maand eerder de tijd gekregen om de omstandigheden voor de dieren te verbeteren, maar een deel van de honden bleek er juist slechter aan toe.

Jan en zijn vrouw eisten in de rechtbank hun honden terug. Maar donderdagochtend bepaalde de rechter dat de NVWA de dieren niet terug hoeft te geven.

Paridaans is woest: “Als de NVWA tien woorden zegt, liegen ze er honderd”, zegt hij donderdag tegen Omroep Brabant. Volgens een woordvoerder van de toezichthouder verbleven honderden honden onder slechte omstandigheden en was er niet de juiste zorg. "Denk aan vieze hokken en drinkbakken, natte en vervilte honden en honden met schurft en tandsteen.”

Paridaans blijft ontkennen dat hij slecht voor zijn honden zorgt. “De honden zaten helemaal niet in natte hokken. Elke dag worden de kennels schoongemaakt, elke dag krijgen ze vers water en elke dag worden de honden netjes verzorgd.”

Hoe kan het dan dat op beelden van de NVWA iets anders te zien is? “Als je met zestig tot zeventig mensen hier binnen komt vallen worden de honden agressief en gaan ze springen. Dan vallen drinkbakken om en worden de honden nat.” De inval van vorige week krijgt nog een staartje als het aan de fokker ligt. “Ik geef niet zo snel op.”

“Het is maffia. Ik snap niet dat die zoveel voor elkaar kunnen krijgen.”

Woensdag was er ook al slecht nieuws voor de fokker uit Eersel. De gemeente Eersel staat geen hondenfokkerij toe aan de Grote Aardweg in Eersel. Paridaans vond dat niet eerlijk en ging in beroep. Maar ook de hoogste rechter veegde de bezwaren van de fokker van tafel. En dus moeten over zes weken alle honden weg zijn, anders volgt een boete die kan oplopen tot 25.000 euro.

“Officieel heb ik daar nog niks van gehoord, ik moet het via de media lezen”, reageert Jan Paridaans donderdagmiddag. “Ik ben het vechten helemaal moe. Ik heb altijd gevochten maar daar heb ik geen zin meer in.” Toch wil hij niet praten over stoppen, iets wat dierenorganisatie House of Animals graag zou willen zien.

Over die organisatie heeft de fokker geen goed woord over. “Het is maffia. Ik snap niet dat die zoveel voor elkaar kunnen krijgen.” Toch heeft Jan Paridaans op één punt gelijk gekregen bij de rechter: hij mag voorlopig de 159 honden die de NVWA achter heeft gelaten houden. House of Animals wilde via de rechter afdwingen dat deze ook in beslag genomen worden.

Bekijk hier de beelden die de NVWA vorige week maakte bij de hondenfokker:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.