Laatste liefdadige soepje voor Jeanne (79) vanwege stijgende prijzen

3 februari 2023 om 19:30 • Aangepast 6 februari 2023 om 09:21
nl
Vaste klant Jeanne van Oosterhout (79) en andere Tilburgers kunnen vrijdag voor de laatste keer soep en een maaltijd afhalen bij 'ONS soepje'. Het project dat in Tilburg gratis of goedkoop eten aanbiedt, moet noodgedwongen stoppen vanwege de stijgende prijzen. “Ik ga het praatje met de vrijwilligers missen."
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door
Evie Hendriks & Noël van Hooft

De start van de coronacrisis betekende drie jaar geleden het begin van ONS soepje in Tilburg. "Restaurants waren in coronatijd gesloten en door een groot gevoel van saamhorigheid in de stad kregen wij veel schenkingen”, vertelt Linda Oerlemans, de initiatiefneemster van het project.

"Mensen gaan door met hun leven en schenkingen blijven uit."

“Nu de pandemie naar de achtergrond is verdwenen, gaan mensen weer verder met hun leven, waardoor schenkingen uitblijven", aldus Linda. "Door de stijgende prijzen van boodschappen en benzine is de subsidie die we van de gemeente krijgen niet meer genoeg om maaltijden te maken en naar buurthuizen te brengen.”

Dat betekent volgens Linda dat Tilburgers met een krappe beurs lastiger aan een gezonde maaltijd kunnen komen. “Een maaltijd kost bij ons 3,95 euro maar mensen die het niet kunnen betalen, krijgen gratis een soepje en maaltijd. Voedselbanken hebben steeds meer tekort aan gezond voedsel. Nu ons project ook wegvalt, heeft dat effect op de minima.”

Tilburgers die niet afhankelijk waren van de voedselbank konden ook twee keer per week een soep en een maaltijd halen. “Ik vond het fijn om een praatje te maken met de vrijwilligers in het buurthuis. Dat ga ik nu missen”, vertelt de 79-jarige Jeanne van Oosterhout, die vaste klant is sinds de start van de coronacrisis.

"De meeste gerechten kan ik zelf niet maken."

“Het was een moeilijke tijd voor mij. Door mijn hart- en nierziekte heb ik de energie niet om boodschappen te doen en te koken. De maaltijden waren daarom een uitkomst", vertelt Jeanne. "Mijn eetpatroon is er door veranderd. Ik ben veel gevarieerder gaan eten en heb veel pasta leren eten. De meeste gerechten kan ik zelf niet maken, dus dat wordt sowieso anders.”

Linda werd overspoeld met verhalen van Tilburgers die het soepje met pijn in hun hart zien verdwijnen. "Wij zouden graag blijven groeien maar het gaat niet. De vrijwilligers zijn er maar de middelen niet." Het eten dat Jeanne vrijdag ophaalt, zijn voorlopig dus haar laatste.

Vrijwilligers delen de laatste soepen en maaltijden uit (foto: Iwan van der Maas).
Vrijwilligers delen de laatste soepen en maaltijden uit (foto: Iwan van der Maas).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!