Tineke Ceelen uit Maren-Kessel al 20 jaar op de bres voor vluchtelingen

3 februari 2023 om 16:46 • Aangepast 6 februari 2023 om 08:59
nl
Tineke Ceelen is dit jaar twintig jaar in dienst van Stichting Vluchteling. In die tijd is ze steeds meer het Nederlandse boegbeeld geworden voor de hulp aan vluchtelingen, waar dan ook. Ze reist de hele wereld over, want als directeur van de stichting wil ze de problemen wel met eigen ogen zien.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

En die zijn er genoeg: wereldwijd zijn er nu 100 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog of natuurgeweld. Dit jaar reist ze langs de 'Randen van Europa' omdat ze wil laten zien hoe ons werelddeel omgaat met vluchtelingen. Zondag vertelt ze erover in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.

Ze wil het zien en ze wil het laten zien
Meestal is het geen goed nieuws als Tineke Ceelen ergens opduikt. Dan zijn er mensen in nood. Zo was ze een van de eersten die Oekraïne bezocht na de inval van Rusland. En binnenkort gaat ze weer, naar de frontlinie in het oosten van het land. Ze wil het zien en ze wil het laten zien, ze wil het verhaal vertellen. En ook al is ze al heel wat jaren geleden vertrokken uit haar geboortedorp, haar accent is nog steeds onmiskenbaar Brabants.

Tinekes jeugd in Maren-Kessel was veilig en katholiek. Daar is de interesse voor het leed van medemensen al wel gewekt, vertelde ze later wel eens. Haar ouders gaven het goede voorbeeld door altijd voor anderen klaar te staan.

Zij gaven bovendien ook gul aan de missie, waardoor er blaadjes op de deurmat vielen met verhalen uit de tropen. En daar is misschien wel de belangstelling voor de wereld buiten Maren-Kessel ontstaan. Toen ze een jaar of 15, 16 was, werd het ooit zo veilige dorpje beklemmend. Ze trok de wijde wereld in en dat doet ze nog steeds.

Verder in KRAAK
CDA-Tweede Kamerlid René Peters uit Oss maakt zich niet populair bij zijn tienerdochter. Hij pleit voor een verbod op het gebruik van mobieltjes in de klas. En dat lijkt er te gaan komen. En een muurschildering in Tilburg van Kaspar van Leek en Niels Swaemen uit Veldhoven is gekozen tot de mooiste straatkunst van de wereld. Kaspar zit aan tafel bij KRAAK.

KRAAK wordt elke zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.