PSV geeft overwinning tegen Feyenoord in slotfase weg in boeiend vechtduel

5 februari 2023 om 16:45 • Aangepast 6 februari 2023 om 14:40
PSV heeft zichzelf zondagmiddag tekortgedaan met een 2-2 gelijkspel tegen Feyenoord. De Eindhovenaren kwamen al vroeg op voorsprong en verdubbelden die ondanks een rode kaart voor Armando Obispo. Het werd daarna een vechtwedstrijd waarin Alireza Jahanbakhsh namens de Rotterdammers in de slotfase twee keer scoorde. De gelijkmaker viel in de 96ste minuut.
Profielfoto van Collin Beijk

De landstitel is nog niet uit zicht voor PSV, maar het had zichzelf een veel groter plezier kunnen en moeten doen in Rotterdam. Tot negen minuten voor tijd hadden de Eindhovenaren een 0-2 voorsprong in De Kuip. Invaller Jahanbakhsh maakte in de 81ste en 96ste minuut twee goals en bepaalde daarmee de eindstand op 2-2. Luuk de Jong was duidelijk na afloop: "Dit hadden we nooit meer mogen weggeven."

En dat terwijl PSV zo goed uit de startblokken kwam. In de achtste minuut kwam de ploeg van Ruud van Nistelrooy al op voorsprong. Orkun Kökcü verspeelde de bal waarna Joey Veerman met een splijtende pass Xavi Simons wist te bereiken. Die bediende Anwar El Ghazi met een uitstekende assist. De spits kreeg het legioen met de 0-1 even helemaal stil.

Volle ziekenboeg
Het was Feyenoord daarna dat de bal had. PSV creëerde weinig en verloor binnen een kwartier ook nog twee spelers. Doelpuntenmaker El Ghazi liep een spierblessure op en zal weken aan de kant staan. Hij werd vervangen door Johan Bakayoko.

Phillipp Mwene botste met Feyenoorder Mats Wieffer. De PSV'er werd met een hoofdblessure per brandcard van het veld gedragen en lijkt voorlopig ook niet inzetbaar. Patrick van Aanholt maakte met een invalbeurt zijn debuut.

Afgezien van een paar kansen in de blessuretijd lieten zowel PSV als Feyenoord weinig meer zien in de eerste helft.

Rode kaart
Ook in de tweede helft leek er voor PSV weinig aan de hand. Tot een rare actie van PSV-verdediger Armando Obispo. Bij het wegkoppen van de bal parkeerde hij zijn noppen in het bovenbeen van Feyenoord-spits Giménez. Na ingrijpen van de VAR stuurde scheidsrechter Danny Makkelie hem van het veld.

Nog geen vier minuten later leek Thorgan Hazard een onvergetelijk debuut te maken voor PSV. De gehuurde aanvaller stond pas zeven minuten in het veld toen hij de tweede treffer voor de Eindhovenaren maakte. Het was voor Feyenoord het signaal om een tandje bij te zetten.

Wederopstanding
Met steun van het thuispubliek begon Feyenoord te jagen. Na een goede actie van Idrissi wist invaller Jahanbakhsh de aansluitingstreffer binnen te koppen. De Rotterdammers hielden daarna druk op het doel van PSV terwijl de Eindhovenaren vooral tijd probeerden te winnen.

Dat resulteerde in negen minuten extra tijd en die bleken uiteindelijk fataal voor PSV. Een opstootje, een berg gele kaarten en een fantastische redding van PSV-keeper Walter Benitez ten spijt. Jahanbakhsh kreeg te veel ruimte en schoot in de 96ste minuut van zo'n 25 meter afstandraak via de bin nenkant van de paal.

Hoogstaand was het allemaal niet in Rotterdam, maar vooral de tweede helft was spannend. PSV staat nu vierde in de Eredivisie, nog altijd op vier punten van koploper Feyenoord.

Steunbetuiging
Het mooiste moment van de wedstrijd was eigenlijk al in de twaalfde minuut. Alle rivaliteit werd even opzij gezet en het Feyenoord-legioen zong You'll Never Walk Alone. De hele Kuip applaudisseerde luid om Thijs Slegers te steunen.

De perschef van PSV heeft bloedkanker en stamceltransplantaties hebben geen resultaat gehad. Hij gaf eerder deze week aan dat de artsen niets meer voor hem kunnen doen. Slegers riep via social media op om stamceldonor te worden zodat anderen wel geholpen kunnen worden. Het zorgde ervoor dat honderden mensen zich als donor hebben gemeld.