Wolf slaat na een jaar weer toe in Esbeek en doodt 4 schapen

11 februari 2023 om 14:18 • Aangepast 21 februari 2023 om 02:03
nl
Na ruim een jaar heeft de wolf waarschijnlijk weer toegeslagen in Esbeek. Stijn Timmermans vond zaterdagmorgen vier dode schapen in zijn weiland. "De taxateur van BIJ12 die nu de schade aan het opnemen is, denkt dat het bijna zeker een wolf is geweest die hier heeft huisgehouden", zegt de schapenhouder.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Een collega waarschuwde Stijn dat er iets mis was met zijn schapen. "Wij zijn beiden veeboeren op landgoed De Utrecht in Esbeek. Die andere veehouder heeft melkkoeien en vond mijn schapen tussen zijn koeien", vertelt de schapenhouder. "Dan weet je dat er iets mis is. Die schapen zijn op de vlucht geslagen en door de afzetting gebroken. Toen ik ging kijken, vond ik vier dode schapen."

"Alle schapen in de wei zijn drachtig en een van gedode dieren had net een lammetje gekregen."

Stijn heeft 30 schapen op het bewuste weiland staan. "Die zijn allemaal drachtig en staan daar om in rust lammetjes te krijgen. Een van de gedode schapen had juist vorige week een lammetje gekregen. Dat wordt nog een uitdaging want het is niet eenvoudig om zo'n lammetje zonder moeder groot te krijgen. Die moet aan de kunstmelk, zes keer per dag en dan nog is het de vraag of het lukt."

Ruim een jaar geleden sloeg de wolf ook al toe in Esbeek, toen bij een andere schapenhouder. Op de biologische boerderij De Kraanvogel werden toen drie schapen doodgebeten. Daarna keerde de rust terug, tot afgelopen nacht. Over een maand krijgt Stijn de zekerheid van het landelijk informatiecentrum BIJ12 of het in zijn geval ook om een wolf gaat.

"Eerder waren de schapen aangevallen door een hond, maar daar twijfel ik nu aan."

Een dikke maand geleden trof hij zijn schapen ook al aan met flinke verwondingen. "Toen werd er gezegd dat het om een hond ging, maar daar begin ik nu aan te twijfelen. Ik vond die wonden behoorlijk diep voor een hond."

Stijn verwacht dat hij voor ieder gedood schaap tegen de 500 euro schadevergoeding krijgt. "Het gaat niet alleen om het gedode schaap, maar ook om de lammetjes van de drachtige schapen. Met wat pech krijgen die andere schapen miskramen door de stress", zegt Stijn met een zucht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.