Twee vrachtwagens vol hulpgoederen zijn al in Turkije, nu nog 9000 heaters

11 februari om 17:58 • Aangepast 21 februari om 02:03
nl
Al twee vrachtwagens vol hulpgoederen heeft Tilburger Engin Yildirim in Turkije staan. Sinds deze IT-manager maandagmorgen hoorde van de rampspoed die Turkije en Syrië getroffen heeft, maakt zijn hulpverlenershart overuren: "Binnen twee dagen heb ik samen met vrienden de spullen ingezameld, alles gesorteerd en een transportbedrijf geregeld." Dit smaakte naar meer, maar nu loopt de Tilburger tegen wat grenzen aan.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Dat Engin een goed netwerk heeft en goed kan regelen bewijzen de twee vrachtwagens vol kleding, dekbedden, pampers, matrassen en andere spullen die al dankzij deze Tilburger in Turkije zijn aangekomen. Nu wil hij 9000 elektrische heaters die kant op krijgen. Hij heeft al een overeenkomst met een ondernemer gesloten voor een schappelijke prijs. Waar je in de winkel 39 euro betaalt, betaalt Engin 15,50 per stuk. In totaal kost dat een dikke 134.000. Transport en vervoer is geregeld, maar nu het geld nog. Argwaan steekt daarbij de kop op.

"Nu het om geld gaat, merk ik dat er meer wantrouwen is en dat snap ik."

"Vanuit de Turkse gemeenschap krijg ik veel steun", vertelt Engin. "Ik ben ook begonnen met een doneeractie en daar worden soms forse bedragen op gestort. Toch merk ik dat er achterdocht is, want wie zegt dat ik geen oplichter ben? Ik snap die kritische houding. Ik heb bij verschillende instanties, waaronder Giro555, contactgegevens achtergelaten van de ondernemer in heaters. Zodat ook zij gebruik kunnen maken van de deal die ik gesloten heb. Ik hoef namelijk niet per se zelf die verwarmers te kopen, als iemand ze maar koopt en naar Turkije brengt."

Die grote hulporganisaties blijken dan vooral zaken te willen doen met gevestigde namen. "Ik snap die voorzorg", zegt de Tilburger. "Iedere seconde telt en dan is het frustrerend dat alles via de geijkte paden moet verlopen. Ik ben slechts een betrokken Tilburger die wil helpen en heb geen groot bedrijf achter me staan." In het dagelijks leven adviseert Engin bedrijven hoe om te gaan met data. Dat verklaart meteen zijn grote netwerk in het bedrijfsleven waardoor hij al veel voor elkaar heeft gekregen.

"Vrijwilligers blijven zich maar aanmelden, maar nu is er vooral geld nodig."

Nu het wat moeizamer gaat, geeft Engin niet op. "De tijd dringt. Het transportbedrijf Hanzade uit Haarlem, dat al eerder die twee vrachtwagens beschikbaar stelde, wil de heaters vervoeren en ook Turkish Airlines is bereid om de warmtetoestellen mee te nemen", zegt Engin. "Ook de club vrijwilligers die wil helpen zwelt aan. We begonnen deze week met acht mensen en dat zijn er inmiddels tachtig. In het slechtste geval sturen we enkele honderden heaters die kant op, want we hebben nu ruim 6000 euro. We gaan natuurlijk voor die 9000 heaters."

Overigens heeft Engin persoonlijk geen bekenden in het getroffen gebied wonen. Zijn ouders komen uit een ander deel van Turkije. Toch voelt hij zich verbonden met het land en zijn inwoners.

LEES OOK:

Acties voor de aardbevingsslachtoffers: hier kun jij meehelpen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone