Man (37) steelt aan de lopende band: 'Mijn hoofd was een flipperkast'

14 februari 2023 om 17:00 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:03
nl
De officier van justitie heeft bij de rechtbank in Den Bosch korte metten gemaakt met een man van 37 uit Den Bosch. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij in 2021 in de gemeente Den Bosch aan de lopende band inbraken en diefstallen gepleegd en hierover wisselende verklaringen afgelegd. Justitie eiste vier jaar cel en een rijontzetting van acht maanden tegen de man die al negen jaar in de gevangenis heeft gezeten voor vergelijkbare feiten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Auto’s, scooters, een boot met oplegger, geld, sieraden, buitenboordmotoren, verfpompen, kentekenplaten en een beamer. Voor Nicky P. was niets was te dol om in de periode van juni tot en met augustus 2021 aan geld te komen.

In november van dat jaar kwam er een eind aan zijn strooptocht toen hij in alle vroegte werd aangehouden in een huis in Den Bosch waar hij tijdelijk verbleef. Bij die inval werden in een stoel van die woning eerder gestolen sieraden teruggevonden. Ook op andere plekken in het huis werd een deel van de buit aangetroffen.

Grote neus
P. had het voorzien op onder meer woningen, horecazaken en garageboxen in Den Bosch, Empel en Rosmalen. Hij wordt verdacht van bijna twintig inbraken. Bij een aantal kraken kreeg hij hulp van anderen, of zou hij juist vrienden hebben geholpen. Voor de verkoop van de gestolen waar kon hij volgens justitie terugvallen op een vaste heler. Hij werd door getuigen op camerabeelden herkend aan zijn donkere sportkleding en schoenen, zijn kenmerkende manier van lopen en zijn grote neus.

Ook agenten wisten vaak al snel om wie het ging, omdat P. een 'goede' bekende is. De verdachte toonde op een bepaald moment tijdens de zitting zelfs respect: "Eén agent is echt een speurhond, die herkent mensen zelfs aan de onderkant van een schoen."

In de eis van justitie werd ook meegenomen dat 'De neus' levensgevaarlijk rijgedrag vertoonde toen de politie hem in juni 2021 staande wilde houden. Hij reed in een gestolen auto, zonder rijbewijs en onder invloed van cocaïne. P. hoorde het requisitoir aan met afkeurende gebaren of geluiden. Hij moest door de rechter meermalen tot de orde worden geroepen. Dat gebeurde ook toen hij klapte terwijl zijn advocaat Milo Prins in een aantal gevallen vrijspraak en een mildere straf bepleitte.

'Mijn hoofd was een flipperkast'
Nicky P. had de opbrengst van zijn criminele activiteiten nodig voor drugs, onderdak en levensonderhoud. Hij beschrijft de tijd waarin hij zo vaak uit stelen ging als een hel, als een deel van zijn leven waaraan hij niet graag wordt herinnerd. En die hij nooit meer wil meemaken: “Ik sliep soms dagen niet, had geen werk, geen geld, geen relatie en zwierf over straat. Dat was een hele slechte periode. Mijn hoofd was een flipperkast.”

“Sinds ik vorig jaar november uit voorarrest ben vrijgelaten, heb ik mijn leven weer op orde en zie ik ook in wat ik allemaal fout heb gedaan. Ik heb er oprecht veel spijt van en zou gedupeerden mijn excuses willen aanbieden", zei hij met tranen in de ogen.

"Inmiddels woon ik onder begeleiding, is er een schuldregeling voor me getroffen en werk ik als dakdekker. Ik wil de gevangenis niet meer in. Geef me desnoods maar mijn hele leven lang een enkelband. Ik wil mijn dochter van zes blijven zien en zij mij.”

LEES OOK: Serie inbraken in Den Bosch: een man en een vrouw opgepakt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!