Speurhonden van Signi vonden al 40 lichamen onder het puin in Turkije

15 februari 2023 om 13:00 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:02
nl
De Nederlandse Signi zoekhonden uit De Rips hebben sinds hun aankomst in Turkije afgelopen weekend al veertig lichamen onder het puin opgespoord in de regio Hatay. Dat laat een woordvoerder van de stichting woensdag weten.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Eerder deze week maakt Signi bekend dat er al dertig lichamen onder het puin vandaan waren gehaald. Daar zijn er de afgelopen dagen dus nog eens tien bij gekomen.

'Verhitte discussies'
Het levert zo nu en dan chaotische taferelen op, vertelt Ester van Neerbos van de stichting. Rondom de ingestorte gebouwen zijn veel familieleden van mensen die onder het puin liggen. Zij geven niet op. "Iedereen trekt hier al een week aan je. Het levert soms verhitte discussies op."

De stichting moet harde keuzes maken. "Daar waar we denken dat er nog geluid onder het puin vandaan komt, gaan we als eerste naartoe."

Negen dagen na de ramp is er nog altijd hoop op overlevenden. "De mensen hier geven niet op. De gewonden onder het puin houden het lang vol. Het is mooi om te zien hoe dankbaar de families zijn."

Vier overlevenden
In dezelfde regio hebben andere Nederlandse reddingshondenteams nog vier levende aardbevingsslachtoffers onder het puin gevonden. Het gaat onder meer om een vader en zijn zoon.

Het team van Signi met vijf medewerkers en vijf honden vertrok op 11 februari naar het rampgebied om op zoek te gaan naar overlevenden. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van warmtecamera's, maar dus ook van de honden. Die zijn in De Rips speciaal getraind om vermiste mensen op te sporen. Het team blijft waarschijnlijk tot en met zaterdag in het rampgebied.

LEES OOK: Speurhonden naar Turkije: 'Kleine kans dat ze overlevenden vinden'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!