ASML wil halve straat kopen voor 'bijna het dubbele van de vraagprijs'

15 februari 2023 om 15:22 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:04
nl
Chipmachinefabrikant ASML blijft maar panden kopen in Veldhoven. Het bedrijf heeft dit keer haar zinnen gezet op dertien woonhuizen aan de Heerseweg, dicht in de buurt van het huidige ASML-terrein. Woensdagavond is er een informatiebijeenkomst, waar bewoners geïnformeerd worden over een mogelijke verhuizing naar een nog te bouwen nieuwbouwwijk. Allemaal in goed overleg en op initiatief van de bewoners zelf, aldus ASML.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Eerder bleek uit onderzoek van Omroep Brabant dat ASML in dik een jaar tijd al bijna twintig miljoen euro uitgegeven heeft aan meerdere panden verspreid over de Heiberg in Veldhoven. Sommigen percelen zijn officieel nog bedoeld voor landbouw. Maar om op termijn uit te kunnen breiden, kijkt ASML graag vooruit, zo lijkt het.

'Niemand wil weg'
Want het bedrijf heeft nog meer gebouwen op de korrel. Dit keer gaat het niet om losse (bedrijfs)panden en percelen, maar om zo'n dertien woonhuizen, die naast elkaar liggen aan de Heerseweg. ASML zou veel geld bieden voor de huizen.

"Niemand van de buren wil hier weg", vertelt bewoner Frans Hendriks, zittend aan de keukentafel. Hij woont graag aan de Heerseweg en heeft in de loop der jaren veel verbouwd aan zijn huis. "Maar ze bieden een absurd hoge vergoeding", gaat hij verder. Hoe absurd? "Bijna het dubbele van de vraagprijs. Alsof je de loterij hebt gewonnen." ASML ontkent dat er over bedragen gesproken is.

Hendriks heeft zich laten adviseren door een makelaar, zodra ASML in beeld kwam. Gaandeweg voelden hij en zijn vrouw er steeds meer voor om hun huis te verkopen. Na twee gesprekken met de chipmachinefabrikant zijn ze er voor wat betreft de prijs al uit, aldus Hendriks.

Frans Hendriks voor zijn huis aan de Heiberg (foto: Omroep Brabant)
Frans Hendriks voor zijn huis aan de Heiberg (foto: Omroep Brabant)

'Riante bungalow'
En zo denken meer buren. Ze kennen de verhalen van de Heiberg, bijvoorbeeld over de man die in november zijn bedrijfshal verkocht voor dik vier miljoen. Om de buurt goed te informeren organiseert ASML woensdagavond een bewonersbijeenkomst. Locatie: projectontwikkelaar Land ‘s-Heeren aan, hoe kan het ook anders, de Heiberg.

Bezoekers zullen worden 'meegenomen in de ontwikkelingen rond een nieuw project', zo staat er te lezen in de uitnodiging. Het gaat om 'woningen in alle soorten en maten, van een seniorenwoning tot een riante bungalow'. Het vooruitzicht om samen met de buren een nieuwbouwwijk te betrekken, spreekt Frans en zijn vrouw wel aan. Bovendien is de kans groot dat de wijk in Veldhoven komt.

'Initiatief komt van buurt zelf'
ASML laat aan Omroep Brabant weten niks over de bijeenkomst te kunnen zeggen. De uitnodiging is weliswaar verstuurd door een medewerker van het bedrijf, maar 'het is geen ASML-bijeenkomst'.

Verder meldt het bedrijf dat de gesprekken zijn begonnen op initiatief van de bewoners zelf. Door contacten van ASML met een ontwikkelaar kwam het nieuwbouwproject vervolgens in beeld. Als mensen daar meer over willen weten faciliteert ASML dat graag: "Het zou mooi zijn als deze mensen uiteindelijk willen verhuizen", aldus een woordvoerder. Altijd in goed overleg met ASML.

Projectontwikkelaar Land ‘s-Heeren was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

LEES OOK: In deze straat kocht ASML voor miljoenen aan panden, en er volgt nog meer

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!