Oss heeft sinds vandaag nieuw theater, het staat alleen nog in Den Haag

16 februari 2023 om 21:17 • Aangepast 25 februari 2023 om 02:00
nl
Oss heeft sinds vandaag een nieuw theater. Op papier dan, want het staat nu nog in Den Haag. Het Zuiderstrandtheater in de duinen van Scheveningen wordt afgebroken en in Oss opnieuw opgebouwd, als gedeeltelijke vervanger van theater De Lievekamp. Donderdag was de officiële overdracht van het theater.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Het zijn twee wethouders van GroenLinks die de overdracht van het theater officieel uitvoeren donderdagmiddag. De Osse wethouder Dolf Warris was er van onder de indruk: ”Je rijdt hier naar toe vanmiddag met het gevoel dat gaan we even doen, maar als je hier dan staat voel je dat het iets heel bijzonders is. Naar mijn weten is er nog nooit een theater circulair gebouwd zoals wij dat gaan doen.”

Het wordt een enorme puzzel om het theater zo af te breken dat het 125 kilometer verderop van de vrachtwagen gehaald kan worden en weer opgebouwd kan worden. Daarvoor moeten projectontwikkelaar en sloper goed samenwerken.

Wethouder Arjen Kapteijns  van Den Haag (links) geeft de stoel aan wethouder Dolf Warris van Oss (foto: Agnes van der Straaten).
Wethouder Arjen Kapteijns van Den Haag (links) geeft de stoel aan wethouder Dolf Warris van Oss (foto: Agnes van der Straaten).

Op dit moment is het theater aan het strand van Den Haag al niet meer in gebruik. In de foyer beneden staan al dozen met stoelen en kratten met wasbakken klaar om verhuisd te worden. Alle onderdelen worden genummerd en opgeslagen. Dat noemen ze in sloperskringen ook de legolisering van het gebouw, zodat het als een legobouwdoos later weer opgebouwd kan worden.

Directeur van De Lievekamp in Oss is Coen Bais. Hij loopt de middag van de overdracht met een grote glimlach rond in zijn toekomstige theater.”Ik voel me euforisch. Maar je moet dit echt willen, het is echt wel complex. We zijn er nog niet, maar als je dit enthousiasme ziet, wat het allemaal losmaakt...“

Het is niet meteen zo dat het goedkoper is om een tweedehands theater te gebruiken in plaats van het helemaal nieuw te bouwen. “Het is alleen niet duurder”, zegt Bais, die ook uit Europa de nodige subsidies wil binnenhalen voor dit bijzonder duurzame project. Bais: “Het gaat erom dat het theater groter wordt dan De Lievekamp, zodat we interessantere artiesten naar Oss kunnen halen dan we nu doen."

Coen Bais verwacht dat eind 2025 de eerste voorstelling in het nieuwe theater kan worden bezocht.

LEES OOK:

Theater kopen, afbreken en weer opbouwen in Oss: 'Wordt een wereldprimeur'

Koopje van ruim 1,1 miljoen euro: Oss geeft Haags theater een tweede leven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!