Lauran woont naast de besmeurde kerk: 'Het gebeurt steeds weer'

18 februari 2023 om 16:44 • Aangepast 28 februari 2023 om 02:00
nl
"Een enorme schadepost, dat wil je niet weten", omschrijft Lauran Mol de besmeuring van de H. Lambertuskerk in Etten-Leur. Hij woont naast het gebouw dat vrijdagnacht beklad werd met verf. "Dit herstellen, dat gaat heel veel kosten."
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

Wie zaterdag langs de H. Lambertuskerk loopt, treft een vreemd tafereel. Op de grote houten deuren zijn kruizen van tape geplakt. Op de trappen voor de ingang liggen oude boeken, pennen en een schaar. Aan de zijkant staat een pot sperziebonen.

De pilaren, deuren en traptreden zijn besmeurd met zwarte verf. Op de middelste pilaar prijkt een zwarte hand van verf. Op de stenen voor de kerk staat een tekst geklad: 'Mens is het wreedste dier, wist je dat?'

"Erg verontrustend dat dit zomaar gebeurt."

De politie heeft de voorkant van de kerk afgezet met rood-wit lint. "De pilaren zijn van een speciaal soort zandsteen", verzucht buurman Lauran Mol. "De verf trekt er helemaal in." Hij is teleurgesteld dat iemand de kerk zo beschadigd heeft. "Het is erg verontrustend dat dit zomaar gebeurt."

Volgens Mol gebeurt het vaker in Etten-Leur. "Een tijdje geleden plakte iemand bijvoorbeeld vreemde teksten op het Heilig Hartbeeld voor de kerk", vertelt hij. "Het waren allemaal artikelen in een vreemde taal. Het leek van een of andere religie."

"Het is ongekend, echt heel freaky."

Ine Avontuur woont iets verderop. Ze zag de vernielingen toen ze zaterdagochtend boodschappen ging doen. "Ik schrok enorm. Het is ongekend, echt heel freaky. Het ziet eruit alsof een ernstig psychotisch iemand dit gedaan heeft."

De politie heeft vrijdagnacht een verdachte aangehouden. Het gaat om een 30-jarige man uit Etten-Leur. "Met die aanhouding ben ik wel blij", vertelt buurman Mol. Maar of de kosten uiteindelijk op de dader verhaald worden? Daar twijfelt hij aan. "Meestal lukt dat niet, maar daar gaat de rechter zich vast over ontfermen."

LEES OOK: Net gerestaureerde kerk besmeurd: 'Alles is doordrenkt met verf'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!