Paul woonde na zijn scheiding in een caravan, nu heeft hij een tiny house

23 februari 2023 om 19:00 • Aangepast 7 maart 2023 om 02:00
nl
Paul Adriaanse uit Deurne woonde ooit in een caravan na een scheiding. “Feitelijk was ik dakloos”, vertelt hij. “Als je geen huis hebt, zorgt dat voor veel stress en onrust.” Sinds twee maanden is daar nu een einde aan gekomen. Paul woont in een tiny house op het terrein van zorginstelling ORO in Deurne voor mensen met een beperking. In ruil daarvoor doet hij twee dagdelen in de week vrijwilligerswerk.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het project met de tiny houses in Deurne probeert twee problemen op te lossen. Het woningtekort en het tekort in de zorg. Bij ORO zijn ze altijd wel op zoek naar vrijwilligers. Het project is nog maar kleinschalig, op het terrein staan nu vijf huisjes. De sociale onderneming Butterfly Effect overziet het hele project. De huisjes werden vorig jaar november geplaatst.

“Het is een wonder dat ik hier nu woon”, zegt Paul. “Er was zoveel belangstelling voor dit project. Ik dacht dat ik te oud was als 50-plusser. Maar ik kon er toch komen wonen.” Paul betaalt wel gewoon huur, 775 euro. En hij heeft er ook een baan bij, maar het vrijwilligerswerk ziet hij niet als een extra belasting.

"Je kunt echt extra handen en ogen zijn"

“Het is helemaal fantastisch. De mensen genieten hier van hele kleine dingen. Ze leven helemaal in het moment. Ze zitten juichend op een paard bijvoorbeeld. Daar kunnen wij heel wat van leren.” Paul werkt vooral buiten. Hij helpt mensen met houthakken, wandelt met de paarden en gaat koffie met ze drinken.

“Het is elke keer wat anders. Je moet er vooral van tevoren geen verwachtingen van hebben”, zegt hij, terwijl hij over het terrein loopt om bewoner Jan op te halen. Hij heeft al veel tips gekregen over hoe om te gaan met mensen. “Je moet altijd positief blijven, je moet ze serieus nemen en respecteren wie ze zijn.” Voor het personeel is het ook fijn dat er vrijwilligers zoals Paul zijn. “Je kunt echt extra handen en ogen zijn.”

"Ik hoop hier echt oud te worden. Samen met de mensen hier."

Bewoner Jan is dolenthousiast als Paul komt. Samen maken ze een wandelingetje langs de dierenboerderij. Een ritje in de bus volgt, Jan zwaait vrolijk naar alles en iedereen op het terrein, tot grote hilariteit van Paul. Ze gaan een kopje koffie drinken in de Honingpot, een cafeetje op het terrein.

Het tiny house van Paul is 35 vierkante meter groot. Het is van alle gemakken voorzien. Sommige fanatiekelingen zullen het misschien geen tiny house meer vinden. Het is geen woonwagentje op wielen. “Ik ben erg gecharmeerd van klein wonen”, zegt Paul. “Maar ik wil wel comfortabel wonen.” Het huisje is gasloos en heeft zonnepanelen. “Ik zag laatst voor het eerst de elektriciteitsmeter achteruitlopen. Dat was nog eens leuk.”

Paul heeft een terrasje op het zuiden. Zijn huisje staat in een kring met de andere vier huisjes. “Ik heb er geen overlast van en er is toch verbinding. Ik kan me gewoon terugtrekken als het moet. Dat heb ik ook nodig. Maar we zijn ook een schakel met de buurt. Ik vind het prima als mensen bij mijn huisje komen kijken."

Paul hoopt lang te kunnen wonen in zijn tiny house. “Ik hoop hier echt oud te worden. Samen met de mensen hier.”

LEES OOK: Mieke is dolblij met tiny house bij zorginstelling

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.