De grote kluisjesroof was vijf jaar geleden, maar waar is de buit?
Mensen vragen me wel eens: welke zaken vergeet je nooit? Nou, de kluisjesroof in Oudenbosch. Een van de grootste bankroven uit de Nederlandse geschiedenis. Komende week is het vijf jaar geleden dat die plaatsvond, in de vrieskou. De buit verdween spoorloos en de echte daders zijn nooit gepakt. Zelfs Patricia Paay speelde nog een bijrol.
Zoals bij veel verhalen begon het klein. Op maandag 5 maart opende een nietsvermoedende medewerker de Rabobank aan de haven in Oudenbosch. In de kluis lagen munten en sieraden. Al snel was duidelijk dat de 334 safe-loketten doelwit waren geweest van kluiskrakers. Honderden klanten waren getroffen. Sieraden, spaargeld, het pensioen, geld om te trouwen. Ongetwijfeld ook misdaadgeld. "Bomvol met goud", vertelde een gedupeerde.
Het rare was dat de inbrekers de tijd hadden genomen. Iemand van 'binnenuit' moest meer weten. Het spoor leidde naar twee medewerkers van het beveiligingsbedrijf die dat weekend dienst hadden. Ze werden opgepakt.
"Ik weet niet of jij kunt lezen maar ik heb alleen het huis van ze gekocht, ik heb niks met ze te maken."
De politie probeerde meer bewijs te verzamelen met undercovers. Agenten deden zich voor als boeven die dure dingen kwijt zijn. De agenten gingen langs bij het gezin van een van de beveiligers, en kwamen met opzet op zijn oude adres. Mediapersoonlijkheid Patricia Paay woonde er intussen. Ze zei: "Ik weet niet of jij kunt lezen maar ik heb alleen het huis van ze gekocht, ik heb niks met ze te maken."
De nepboeven maakten nog even een selfie met de voormalige popster en scheurden weg in hun penoza-bak. Het paste in de strategie om angst aan te jagen. Want het verhaal over het bezoek belandde bij de verdachten.
Hun gezinnen maakten meer rare dingen mee. Een enge man met een grote halsketting vroeg een wit gouden ring terug, ze werden geconfronteerd met enge mensen in de Efteling en er kwamen nepmonteurs aan de deur. De hele trukendoos van de politie ging open, maar veel leverde het niet op.
De advocaten van de verdachten vonden het ronduit onbeschoft. Maar de rechtbank keurde de acties goed. Uiteindelijk kregen de verdachten ieder vier jaar cel. De mannen bleven ontkennen.
"Het meest frustrerende was nog wel dat de politie niet iedereen kon pakken."
De bank had zo’n 150.000 euro schade en meer dan 8,5 miljoen euro aan schadevergoeding uitbetaald. Een gedupeerde was het oneens met de schadevergoeding en spande een rechtszaak aan. In het voorjaar van 2020 sloot de bank in Oudenbosch het kluisjescomplex.
De grote vraag blijft: waar is de miljoenenbuit? Tja. Het goud en zilver zal allemaal zijn omgesmolten, wellicht. Geld is mogelijk uitgegeven aan huizen, feesten en luxe auto’s en horloges. Wie zal het zeggen. De sieraden zijn doorverkocht. Heel misschien duikt er nog ooit iets op.
Het meest frustrerende was nog wel dat de politie niet iedereen kon pakken. De twee beveiligers hebben hun straf uitgezeten. De twee anderen – de echte kluisjeskrakers - verdwenen spoorloos. Ze zijn bekend en hebben een Kroatische en Turkse achtergrond. Als ze tegen de lamp lopen, volgt een nieuwe rechtszaak. Maar dan moeten ze wel gepakt worden.