Johan Vlemmix opent nucleair trainingscentrum om atoomramp te overleven

24 februari 2023 om 18:00 • Aangepast 7 maart 2023 om 02:00
nl
Wat moet je doen bij een aanval met een atoombom? Voor het antwoord op deze vraag kun je binnenkort terecht op het terrein van de voormalige sterrenwacht in Hoeven. Eigenaar Johan Vlemmix (64) start hier een nucleair trainingscentrum inclusief atoombunkers en overlevingspakketten. Het eerste in zijn soort in Nederland.
Profielfoto van Erik PeetersProfielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Wie denkt dat het gaat om een nieuwe stunt van de oranje-fan en oprichter van Feestpartij vergist zich. De ondernemer uit Hoeven is namelijk bloedserieus: “Wat veel mensen niet weten, is dat ik in de jaren tachtig atoombunkers heb ontworpen en gebouwd in binnen- en buitenland. Daarnaast gaf ik voorlichting bij bedrijven en op scholen. Ik keer dus terug naar mijn oude vak als nucleair beveiligingsexpert.”

Op het complex in het bos is Vlemmix volop bezig met de voorbereidingen. Alle dode bomen heeft hij er inmiddels laten weghalen. Verder wordt er een nieuw hek geplaatst om nieuwsgierigen buiten de deur te houden. Op een plek onder de grond achter het hoofdgebouw komt de eerste volledig ingerichte atoombunker.

"Ik wil mensen geen angst aanjagen."

“Ik zie het als mijn missie om mensen voor te bereiden op een atoomramp. Ik merk dat dit het moment is om het te doen. Neem Poetin of China. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Vroeger had je in Nederland nog de Bescherming Bevolking (BB) om burgers in tijd van oorlog te beschermen. Die zou eigenlijk terug moeten komen, want nu weten mensen niet meer wat ze moeten doen. In het buitenland zijn burgers veel beter geïnformeerd”, zegt hij.

In ons land zijn nucleaire oefeningen nu nog voorbehouden aan hulpverleners van brandweer, ambulancepersoneel, politie en defensie. In Hoeven komt het eerste trainingscomplex dat zich vooral richt op burgers. “Ik wil mensen geen angst aanjagen", stelt Vlemmix. "Je moet het zien als de reserveband van een auto. Die gebruik je in principe ook niet maar het is toch fijn dat je er eentje hebt.”

"Het is serieuze materie en zeker geen kampeerweekendje."

Vlemmix leert cursisten tijdens meerdaagse trainingen wat ze moeten doen om een aanval met een atoombom te kunnen overleven. “Het is serieuze materie en zeker geen kampeerweekendje. Bedenk goed dat er na een kernexplosie in een straal van zestig kilometer geen enkele telefoon nog werkt. Dat geldt ook voor auto’s en pacemakers. Ondergronds moet je het daarom een week uit zien te houden voordat de straling genoeg is afgenomen om weer naar buiten te gaan."

Eind vorig jaar maakte de ondernemer nog bekend dat hij een televisiestudio wilde openen in de voormalige sterrenwacht. Bovendien zou er een nieuwe telescoop worden geïnstalleerd in de koepel van het gebouw. “Die plannen staan nog steeds overeind. De twee activiteiten kunnen naast elkaar bestaan. De schoorsteen moet tenslotte ook roken”, legt Vlemmix uit.

"Geld interesseert mij niet, ik vind het belangrijker om mensen te waarschuwen."

Want, naar eigen zeggen, is hij met het trainingscentrum in eerste instantie niet uit op financieel gewin. “Geld interesseert mij niet. Ik vind het belangrijker om mensen te waarschuwen. Dit houdt mij al vanaf mijn tiende jaar bezig toen ik een boek las over een atoomaanval waarbij de wereld verging. Ik heb daar destijds nachten van wakker gelegen.”

Vlemmix had in de jaren negentig ook een nucleair museum in Eindhoven. De volledige collectie is binnenkort te zien in de expositieruimte van de oude sterrenwacht. De eerste prefab bunker moet over twee weken gebruiksklaar zijn. Het is de bedoeling dat er daarna nog meerdere schuilplaatsen op het terrein bijkomen.

De plek van de atoombunker op het terrein van de voormalige sterrenwacht (foto: Erik Peeters).
De plek van de atoombunker op het terrein van de voormalige sterrenwacht (foto: Erik Peeters).
Johan Vlemmix bij zijn Nucleair Museum in Eindhoven (foto: Johan Vlemmix)
Johan Vlemmix bij zijn Nucleair Museum in Eindhoven (foto: Johan Vlemmix)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.