Dorp vreest komst van 'nieuwe Jomanda' en alle overlast die daarbij hoort

1 maart 2023 om 12:00 • Aangepast 10 maart 2023 om 02:02
nl
Frontrunners Ministries van voorganger Tom de Wal wil in Dussen een zalencentrum bouwen voor genezings- en bevrijdingsdiensten. Mensen zouden daar genezen kunnen kunnen worden van ziektes en bevrijd kunnen worden van de duivel. Niet alle Dussenaren zijn blij met de komst van een 'nieuwe Jomanda' en de bijbehorende overlast. In deel 4 van onze podcastserie 'Op hoop van zegen' hoor je hoe de religieuze organisatie aan de benodigde 8 miljoen euro komt: 'BMW van God'.
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Bijeenkomsten die Frontrunners in het hele land organiseert, trekken veel bezoekers. Helga Gardenier en Rob Suykens wonen schuin tegenover de plek waar het nieuwe zalencentrum moet komen en startten een petitie tegen de komst.

Frontrunners heeft het voormalige partycentrum De Rietpluim aan de Oude Kerkstraat in Dussen al gekocht. Daarvoor hebben ze volgens hun jaarrekening zo'n 2,2 miljoen neergeteld. De organisatie wil het gebouw afbreken en er een nieuw zalencentrum bouwen.

Momenteel vragen ze op hun website om giften en donaties, zodat ze plannen kunnen betalen die zijn begroot op zo'n 8 miljoen euro. Volgens de website van Frontrunners komen er onder andere een zaal voor zo'n 1250 bezoekers en parkeerplekken voor 400 auto's.

''Iedereen mag geloven wat ze willen."

Dussen is een klein dorpje en telt zo'n 2500 inwoners. In januari vorig jaar kwamen Helga en Rob er wonen. "Als we toen van deze plannen hadden geweten, hadden we het huis waarschijnlijk niet gekocht."

Helga is de petitie dan ook gestart omdat ze zich zorgen maakt. "Er zijn verschillende activiteiten. Je leest overal dat ze steeds meer volgers trekken. Er wordt geroepen dat het een soort nieuwe Jomanda is. Als je dan bedenkt dat Tiel de gebedsgenezeres Jomanda indertijd niet aankon, hoe moet Dussen dit dan aankunnen?" Inmiddels is de petitie ruim 300 keer ondertekend.

Helga geeft aan dat het hen niet persoonlijk om voorganger Tom de Wal en de activiteiten van Frontrunners Ministries gaat. "Het is absoluut niet ons kopje thee, maar iedereen mag geloven wat ze willen geloven. Wij zijn met name bezorgd over de drukte en overlast die het met zich mee gaat brengen. Maar dat homoseksualiteit een duivel is die moet worden uitgedreven, zo kijken wij niet tegen mensen aan."

"Wij adviseren hem dringend om het gesprek aan te gaan met omwonenden."

Tom de Wal heeft Helga en Rob uitgenodigd voor een gesprek. "Hij was vriendelijk en we hebben onze bezwaren aan hem verteld. Hij legde uit dat we ons niet zo'n zorgen hoeven te maken. Volgens hem zijn er niet elke week zulke grote activiteiten en zullen ze dan met parkeerwachters werken. Maar dat neemt onze zorgen niet weg."

De gemeente Altena geeft na vragen van Omroep Brabant aan dat er nog geen vergunning is aangevraagd. Wel is er een vooroverleg geweest met de initiatiefnemer, Tom de Wal. "Hij is op dit moment onze adviezen aan het verwerken. Zodra de plannen wat concreter worden, adviseren we hem dringend om het gesprek aan te gaan met de omwonenden."

Voorlopig is het dus nog niet zover. Zodra de vergunning is aangevraagd, zijn Helga en Rob in ieder geval van plan om bezwaar te maken en de petitie aan de gemeente aan te bieden. "Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente het dan kan negeren, dat hoop ik althans niet."

Ben je benieuwd hoe Frontrunners Ministries aan 8 miljoen komt? Luister dan naar aflevering 4 'BMW van God' van de Omroep Brabant podcast Op Hoop van Zegen, waar Omroep Brabant-redacteuren Ilse, Loes en Sanne samen met een accountant in de boeken duiken van Frontrunners.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.