Brabantse boeren welkom in Oekraïne: 'Wacht niet tot de oorlog voorbij is'

28 februari om 17:53 • Aangepast 10 maart om 02:02
nl
Oekraïne zit te springen om Nederlandse boeren. Dat zei de Oekraïense ambassadeur dinsdagmiddag bij de zuidelijke boerenorganisatie ZLTO in Den Bosch. Daar ondertekende hij een overeenkomst om de landbouw in zijn land, ondanks de oorlog, op peil te houden en boeren uit te nodigen om naar zijn land te komen.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Oekraïne is een van de belangrijkste landbouwlanden van Europa en wil dat ondanks de Russische invasie ook blijven. Net zoals aan het front heeft het land daar hulp bij nodig van andere Europese landen.

Ambassadeur Maksym Kononenko vertelt dat zijn land er alles aan zal doen om Nederlandse boeren een warm welkom te bezorgen. "We willen alle initiatieven van Nederlandse boeren ondersteunen en hopen dat ze nu al naar Oekraïne willen komen en niet pas als de oorlog voorbij is."

"Oekraïne is het mooiste land om te boeren."

Antoon Smits uit Wanroij weet hoe het is om te boeren in het land. Hij vertrok meteen na zijn opleiding aan de HAS in 2008 naar Oekraïne en was meteen verliefd. "Het is het mooiste land om te boeren", vertelt Antoon. "Het is de graanschuur van de wereld, de schaal, het klimaat, de bodem, alles in Oekraïne is ideaal voor de voedselproductie."

Antoon heeft een melkveebedrijf met 1800 koeien en er werken 180 Oekraïners op zijn bedrijf. Sinds zijn kinderen op de lagere school zitten reist hij constant heen en weer tussen Wanroij en Oekraïne. "Het is twee dagen rijden, net zover als naar Portugal", vertelt hij lachend.

Zijn bedrijf ligt ver van het slagveld in het oosten van het land en oorlogshandelingen maakt Antoon gelukkig nooit mee. Toch is er ooit een raket in het veld terechtgekomen. "We hebben de scherven bij elkaar gezocht en de politie gebeld", vertelt Antoon nuchter. Hij heeft er nooit aan gedacht om het bijltje erbij neer te gooien en het land te verlaten vanwege de oorlog.

"Boeren zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen."

ZLTO-voorzitter Wim Bens begrijpt dat Brabantse boeren op dit moment wel twee keer nadenken om hun boeltje op te pakken en in Oekraïne een bedrijf op te zetten. "Boeren zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, het zijn ondernemers. Als je erover denkt om straks als het vrede is een rol te spelen in Oekraïne, dan is het belangrijk om daar nu al te zitten. Want als je dan nog moet beginnen, ben je te laat."

Oekraïne heeft vooral belangstelling voor Nederlandse boeren omdat die veel ervaring hebben met de nieuwste landbouwtechnieken en watermanagement. Volgens ambassadeur Maksym Kononenko is dat onmisbare kennis die nodig is om de landbouw weer op poten te zetten. "Het lukt ons niet om het land en de landbouw weer op te bouwen zonder internationale hulp. We hebben extra handen en kennis nodig", aldus Kononenko.

Antoon Smits, sinds 2008 boer in Oekraïne (foto: Omroep Brabant)
Antoon Smits, sinds 2008 boer in Oekraïne (foto: Omroep Brabant)
Oekraïense ambassadeur ondertekent samenwerkingsovereenkomst (foto: Jan Peels)
Oekraïense ambassadeur ondertekent samenwerkingsovereenkomst (foto: Jan Peels)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.