Trainer na trainer wordt ontslagen: maar gaat het daarna wel beter?

6 maart om 20:00 • Aangepast 15 maart om 02:00
nl
Dat het leven van een trainer niet over rozen gaat, weet nu ook Jack de Gier. Na de ongekende nederlaag van 13-0 bij PEC Zwolle werd de trainer door het bestuur van FC Den Bosch de laan uit gestuurd. De zoveelste in de competitie dit seizoen. Als trainer ben je eigenlijk de gedoodverfde zondebok. Maar betekent dat dat het daarna beter gaat?
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“Nee, een trainerswissel maakt negen van de tien keer geen verschil”, verklapt sporteconoom Thomas Peeters, die daar onderzoek naar deed op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Peeters legt uit dat het vaak wel iets beter gaat met een club, maar dat dat ook zou gebeuren als die verder zou gaan zonder coach. “Ze vervangen de trainer meestal als het echt slecht gaat. Je moet je dan afvragen of het de volgende keer sowieso niet beter zou gaan. Want dit was een historische uitschieter.”

"Dat schokeffect is vaak voor de korte termijn.”

Ook Mario Captein, directeur van belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, heeft er een hard hoofd in dat een nieuwe trainer bij FC Den Bosch wonderen gaat verrichten. Captein, voormalig speler en directeur van onder meer Helmond Sport: “Misschien dat het een schokeffect teweegbrengt en dat de spelers weer even getriggerd worden om beter te spelen. Maar dat is vaak voor de korte termijn.”

Andere trainers die dit seizoen al werden ontslagen bij Brabantse clubs:

  • Robert Molenaar van NAC Breda,
  • Kristof Aelbrecht van TOP Oss,
  • Kevin Hofland van Willem II,
  • Sven Swinnen van Helmond Sport.

Als coach moet je ermee leren leven dat je baan aan een zijden draadje hangt. Natuurlijk ligt de kwaliteit van een club ook aan de spelers, maar uiteindelijk zijn vaak alle ogen gericht op de trainer.

"Nu kan het bestuur zeggen dat er alles aan is gedaan."

Captein: “Als het slecht gaat met het team kan je twintig spelers de laan uit sturen, maar de transfermarkt is dicht. Dus die kunnen niet meer vervangen worden."

En dan is de keuze snel gemaakt, zegt ook Thomas Peeters. “Mensen verwachten veel van de club. Nu kan het bestuur tegen de pers zeggen dat er alles aan is gedaan. En dan is de trainer meestal de klos.”

LEES OOK:

Trainer Jack de Gier ontslagen na ongekende nederlaag

NAC is koploper als het gaat om het verslijten van trainers: 12 in 10 jaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!