'Lokaal Brabant heeft liever eigen belemmeringen dan landelijke doctrine'

13 maart 2023 om 19:00 • Aangepast 22 maart 2023 om 02:00
nl
Sinds 2015 zit Lokaal Brabant, een samenwerking van lokale partijen, met één zetel in de Provinciale Staten. Het is de enige partij in het Brabants parlement die niet verbonden is met een landelijke. Als het aan lijsttrekker Marc Oudenhoven en huidig Statenlid Wil van Pinxteren ligt, verdubbelt de partij bij de komende verkiezingen.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Lokaal Brabant is een samenwerking van 26 lokale partijen die ‘samen politiek van onderop willen bedrijven’. Er is geen landelijke afdeling. Voor de Eerste Kamer is de partij aangesloten bij OPNL, een samenwerking van provinciale partijen.

Dat de partij eigenlijk bestaat uit 26 kleine partijen levert regelmatig discussie op, vertelt Wil van Pinxteren. Hij zit nu voor Lokaal Brabant in de Provinciale Staten. “Moerdijk is heel anders dan Eindhoven, je zet logistiek bij kenniseconomie aan tafel. Neem daar de landbouw nog bij en dan heb je met drie heel verschillende groepen te maken. De uitersten komen bij ons samen, ze spreken met elkaar, dat vind ik heel goed.”

Marc Oudenhoven trekt de lijst voor het eerst bij de komende verkiezingen. Zijn politieke stijl: “Ik heb best wat ervaring in de lokale politiek. In de gemeenteraad van Land van Cuijk sta ik bekend als ‘de diplomaat’. Wanneer we er niet uit lijken te komen, ben ik vaak degene die de boel weer bij elkaar brengt. Maar ik kan er ook hard in gaan, hoor.”

"Ik zal de nieuwe fractie niet loslaten."

Hoewel Marc het, na een lange selectieperiode van meer dan 70 kandidaten, volgens Wil heel goed zal doen, is hij zelf nog niet klaar bij Lokaal Brabant. “Er staat zoveel talent op onze lijst. Maar ik zal de nieuwe fractie, zeker in het begin, nog niet loslaten.”

Reden voor Wil om te stoppen? Hij vond dat er verjonging nodig was. Of dat gelukt is? “Ik ben 67, ik ben als sinds 1974 politiek actief. Marc is nu 57 dus dat is toch tien jaar verschil”, zegt hij.

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen behaalden lokale partijen in Brabant samen ruim 38 procent van de stemmen. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen kreeg Lokaal Brabant slechts 2,5 procent van de stemmen. Waarom lukt het de partij niet om het lokale succes naar de provincie te vertalen?

Marc: “We hebben niet dezelfde broodtrommel, zeg ik altijd. Ik denk dat landelijke partijen wel tien keer ons budget hebben. Wij moeten het van ‘onze poten in de klei’ hebben, onze lokale mensen.”

“We zijn ook nog een jonge partij, we bestaan pas sinds 2014. Een partij heeft tijd nodig om stabiel te groeien. Een bestaan als een Forum voor Democratie dat na één succesvolle verkiezing helemaal instort, daar heb je niks aan.”

"Mensen hebben behoefte aan politiek van onderop."

Wil: “De verkiezingen worden steeds opnieuw gekaapt door de landelijke politiek. Elke verkiezing wordt gezien als een rapportcijfer voor Den Haag. Terwijl het nu om de provincie moet gaan.” Maar liever deze uitdagingen, dan onderdeel zijn van een landelijke partij: “De landelijke partijen leggen een doctrine op aan hun lokale afdelingen, wij hebben daar gelukkig geen last van”, zegt Marc.

“Ik denk dat mensen behoefte hebben aan politiek van onderop. Juist nu het vertrouwen in Den Haag zo afneemt", aldus Wil.

In de peiling van EenVandaag en Ipsos haalde Lokaal Brabant geen zetels. “Peilingen zijn peilingen”, zegt Wil. “Er zat een foutmarge van 2 zetels op die peiling, dus wie weet krijgen we er juist 2 bij.” “Ik denk dat we verdubbelen”, zegt Marc in volle overtuiging.

LEES OOK:

Peiling: BBB stormt Provinciale Staten binnen, VVD veruit de grootste

Nooit eerder zoveel verloop in Provinciale Staten: 33 Statenleden stopten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!