Mestverwerker Den Ouden blijft maar stinken en nu is de gemeente het beu

10 maart 2023 om 13:48 • Aangepast 18 maart 2023 om 02:00
nl
Mestverwerker Den Ouden in Helmond stinkt nog steeds. Volgens de gemeente en de wijkraad neemt het aantal meldingen over stank in de wijk Brouwhuis weer toe. De gemeente is de situatie rondom het bedrijf zo beu, dat ze uit een bemiddelingstraject (mediation) met onder meer de provincie, de omgevingsdienst en het bedrijf is gestapt. Die mediation had tot doel de stank weer tot aanvaardbare niveaus terug te brengen.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Volgens Ben Vogel, die namens de wijkraad in de mediation zat, is de stank ‘bij tijd en wijle weer behoorlijk erg’. “Den Ouden doet gewoon niks. Er is totaal geen verbetering. En zo nu en dan bellen de mensen weer met klachten.” De gemeente meldt dat er recent een golf aan nieuwe klachten is geweest over de mestverwerker. Volgens de gemeente kwamen er eind februari in 1 week 20 klachten binnen.

“Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en moeten we helaas constateren dat er nog geen zicht is op een uitkomst”, schrijft wethouder Arno Bonte in een brief naar de provincie. “Het mediationtraject heeft niet de oplossing geboden waarop we gehoopt hadden. Die lijkt eerder verder uit zicht te zijn geraakt. We bemerken helaas ook een weinig oplossingsgerichte houding van het bedrijf Den Ouden, dat vooral oog lijkt te hebben voor het eigen bedrijfsbelang en niet voor de belangen van omwonenden.”

"Het bedrijf wilde ook in het weekend produceren, dat was een klap in het gezicht"

De mediation was een voorstel van de Raad van State. Die veegde een maatregel van de provincie om Den Ouden tot een lagere geuruitstoot te dwingen van tafel. De Raad van State hoopt dat mediation de stankoverlast kon oplossen. Maar volgens Vogel is daarvan geen sprake. “Den Ouden was wel onze kant opgeschoven. Maar toen wilde het bedrijf ook in het weekend gaan produceren. Dat was een klap in ons gezicht. Dan zijn juist de meeste mensen thuis en willen ze buiten zitten.”

De ogen van de gemeente Helmond en de omwonenden zijn nu weer gericht op de provincie. “Wat ons betreft zouden provincie, omgevingsdienst, gemeente en omwonenden gezamenlijk moeten werken aan het opstellen van een nieuw maatwerkbesluit dat de juridische toets der kritiek kan doorstaan en het geurprobleem effectief oplost”, schrijft wethouder Bonte in de brief.

Den Ouden reageert verbaasd over het vertrek van de gemeente uit de mediation. "Wat ons betreft zitten we daar nog steeds in. En zitten we onder geheimhouding", zegt Jeroen den Ouden. "Ik ben verbaasd dat de gemeente deze uitspraken doet. Het is in strijd met de geheimhouding die we hebben afgesproken."

De stank bij Den Ouden is in het verleden zo erg geweest, dat de productie een aantal keren moest worden stilgelegd. De provincie heeft het bedrijf ook dwangsommen proberen op te leggen. Den Ouden heeft altijd gezegd er alles aan te doen om stank tegen te gaan. En dat de stank ook afkomstig is van andere bedrijven op het terrein.

LEES OOK: Mestverwerker Den Ouden stinkt nog steeds: 'Ik moet er bijna van overgeven"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.