Scholen staan stil bij omgekomen gezin: 'GGD staat klaar voor hulp'

13 maart 2023 om 10:22 • Aangepast 21 maart 2023 om 02:03
nl
Een moeilijke dag voor basisschool De Ruif en het Dongemond College in Raamsdonksveer. Het is de eerste schooldag na het dodelijke ongeluk waarbij twee kinderen (10 en 13) en hun ouders (beiden 46) omkwamen. Leraren, kinderen en ouders komen onder begeleiding van de GGD samen om te rouwen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

“We ontvangen deze ochtend eerst de ouders en kinderen van de klas van Sophie”, vertelt directeur Hanny Rijkers aangeslagen. “We gaan praten en ons verdriet delen.”

Brand na ongeluk
Bij het ongeluk dat vrijdagavond plaatsvond op de A59 bij Sprang-Capelle, kwam een compleet gezin uit Raamsdonksveer om het leven. Na een botsing tussen vier auto’s en een vrachtwagen vloog de auto van het gezin in brand.

Volgens omstanders konden ze niet gered worden omdat de deuren van hun auto op slot zaten. Een andere automobilist, een 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek werd lichtgewond naar een ziekenhuis gebracht. Daar bleek uit een blaas- en speekseltest dat de man vermoedelijk te veel gedronken had.

Hulp GGD
Op De Ruif heeft Hanny Rijkers vandaag de moeilijke taak om de kinderen uit te leggen wat er is gebeurd. “We beginnen in de groep van Sophie, maar iedereen kent haar en haar broer. Daarom gaan we samen met de kinderen een herdenkingshoekje inrichten.” Daarbij krijgt de school hulp van de GGD. “Die zijn er om ons te ondersteunen en om te kijken wat we allemaal kunnen doen voor de kinderen en leraren.”

Ook op het Dongemond College staat vandaag alles in het teken van het vreselijke ongeluk. "We zijn enorm geschrokken", begint Daphne Heeroma van het college van bestuur. "Zondag was de school al open om het eerste verdriet te delen."

Ruimte voor emoties
"In elke klas besteden we vandaag aandacht aan het ongeluk waarbij Laurens omgekomen is. De klas van Laurens heeft een stilteruimte gemaakt met tekeningen, kaartjes en bloemen." In die ruimte kunnen leerlingen zich even terugtrekken en er staan hulpverleners klaar voor eventuele vragen of psychische hulp.

"We bieden nu ruimte voor emotie en daarna gaan we weer zoveel mogelijk de draad oppakken. Dat geeft namelijk rust en structuur", besluit Heeroma.

Rouwkoffer
Op de basisschool wordt de rouwkoffer ondertussen gebruikt om de jonge kinderen te helpen bij de verwerking. “Ik heb eerder op een andere school meegemaakt dat een leerling overleed, maar een heel gezin is helemaal niet te bevatten", aldus Rijkers.

Hoe de rest van de week eruit ziet weet de directeur nog niet. “We gaan met de familie in overleg om te kijken wat we deze week kunnen doen en om te kijken welke rol wij kunnen spelen bij de uitvaart.” Ze hoopt voor nu vooral op rust, zodat ze samen met alle betrokkenen dit enorme verlies kunnen verwerken.

LEES OOK:

Bloemen en kaarsjes bij huis van overleden gezin in Raamsdonksveer

Vader, moeder en twee kinderen (10 en 13) komen om bij ongeluk op A59

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!