Video

Eerste asperges van de koude grond: Jan en Carmen Berkers winnen weer

14 maart 2023 om 13:33 • Aangepast 24 maart 2023 om 02:00
nl
Jan Berkers uit Liessel heeft dit weekend de eerste asperges van de koude grond gestoken. Jan en zijn vrouw Carmen wonnen voor de vierde keer de wedstrijd van het Brabants Asperge Genootschap. Daarmee is ook het aspergeseizoen officieel begonnen.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

"Het voelt goed om de eerste te zijn", vertelt Carmen enthousiast. Zelf heeft ze daar helaas niet van kunnen genieten toen de eerste asperges afgelopen zaterdag werden gestoken. Ze lag ziek op bed.

"We hebben geluk dat ons veld hoog ligt en vrij open is. De zon staat continu op het veld. Bovendien is mijn man erg fanatiek", lacht ze. "Hij begon op het juiste moment met opploegen en plaatste op tijd tunnels over het veld."

"Je moet de asperges uit de koude grond halen."

Dat levert Aspergekwekerij de Berkershoeve voor de vierde keer de winst op in een strenge wedstrijd. "De asperges moeten uit de koude grond komen en je mag het niet forceren. We kiezen daar zelf ook bewust voor door geen warmteslangen onder het veld te leggen."

Toen het stel de eerste witte topjes zag, volgde een belletje naar het genootschap. Een teler moet 10 kilo asperges hebben. Tijdens een inspectie van het steken bleek dat de teler uit Liessel 11 kilo had.

"Het seizoen is weer begonnen."

Toch kunnen aspergeliefhebbers nog niet meteen naar de bedrijfswinkel rennen. "Volgende week gaat de winkel open. Dan zal ik nog niet direct iedereen blij kunnen maken met asperges, maar het seizoen is in ieder geval weer begonnen."

In 2017 won Jan ook al de wedstrijd voor de eerste steek asperges van het seizoen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.