Herdenkingsplek omgekomen gezin druk bezocht: 'Het gaat door merg en been'

14 maart 2023 om 16:40 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:05
nl
De nieuwe herdenkingsplek voor het gezin uit Raamsdonksveer dat vrijdagavond is verongelukt op de A59 bij Sprang-Capelle, wordt druk bezocht. Bij de kiosk in het centrum van het dorp komen regelmatig mensen langs om bloemen te leggen of om even stil te staan bij het gedicht van tonprater en dichter Andy Marcelissen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Op het Heereplein liggen bloemen, maar ook knuffels zoals een beer, een hond en een haas. Bij het huis van het gezin was geen plek meer. Reden voor de gemeente om een nieuwe herdenkplek in te richten en alles te verplaatsen.

Andy Marcelissen is zichtbaar onder de indruk: "We hebben het over zestig jaar nog over dit ongeval. Het heeft zo'n diepe indruk gemaakt. Het raakt Raamsdonkveer in de ziel. Het is verschrikkelijk. Het houdt je constant bezig."

Op zondagochtend schrijft Marcelissen altijd een gedicht voor de lokale radio, dit keer op verzoek over het ongeluk. Daarna vroeg de gemeente hem of ze het mocht plaatsen bij de gedenkplek.

"Het is verschrikkelijk. Niet te vatten."

"Ik ben vanmorgen op de plek van het ongeval geweest op de snelweg. Je ziet de sporen van het ongeluk nog. Dat gaat door merg en been", zegt hij.

Een vrouw komt een kijkje nemen. "Het meisje zat bij mijn kleindochter in de klas. Die kwam tussen de middag eten. Ze is zo onder de indruk van het ongeluk. Dezelfde klas en dezelfde leeftijd. Dat raakt je zo. Ik wilde hier even langs. Het is verschrikkelijk. Niet te vatten, een heel gezin."

Een andere vrouw komt een kaarsje brengen. "Het gaat me aan het hart. Ik wilde medeleven tonen. Het is heel verdrietig. Ik heb zelf ook zoiets meegemaakt. Mijn zoontje is veertig jaar geleden ook doodgereden", zegt de vrouw met trillende stem. "Het hele gezin weg, het is triest. Ik wens de nabestaanden heel veel sterkte."

Het gedicht van Andy Marcelissen:

De Stilte

Piepende remmen
Slippende banden
Metaal verwrongen
Het branden

Daarna de stilte
Niet te doorbreken
Doodse stilte
Begint te spreken

En dan de drukte
Het kabaal
Maar te laat
Ze zijn allemaal…

Het gedicht van Marcelissen. (foto: Omroep Brabant).
Het gedicht van Marcelissen. (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!