Video

PvdA van drie naar vijf zetels ‘Stiekem meer dan we verwacht hadden’

15 maart 2023 om 23:18 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:00
nl
“Het is ongelofelijk. We moeten zien hoe dit uiteindelijk uitpakt, maar van drie naar vijf is echt waar we op gehoopt hadden. Misschien stiekem wel meer dan we gedacht hadden.” Dat zegt PvdA-lijsttrekker Ward Deckers na de exitpoll in Brabant.
Profielfoto van Chris Bakker
Geschreven door

In de exitpoll staat de PvdA op vijf zetels. Dat is twee zetels meer dan de partij haalde tijdens de vorige verkiezingen.

‘Verantwoordelijkheid nemen’
Volgens Deckers wordt de PvdA gewaardeerd voor het nemen van verantwoordelijkheid in het huidige provinciebestuur. “Het nemen van verantwoordelijkheid in een college hoort bij ons. Blijkbaar wordt dat gewaardeerd."

Wat ook meespeelt is dat de partij ook scherp is geweest in haar eigen verhaal, vermoedt Deckers. “Er zijn socialere keuzes nodig in Brabant. We moeten het durven om Brabant open te houden om betaalbare huizen te kunnen bouwen. Zodat mensen weer in een dorp of stad kunnen wonen, waar ze willen wonen. En dat het niet onbetaalbaar is om daar te wonen, vertelt Deckers.

“De energieprijzen en de prijzen in de supermarkt zijn allemaal gestegen. Wij hebben daar continue aandacht voor gevraagd. Als ik dit zie, denk ik dat dat de basis is van ons verhaal.”

BBB
Over de uitslag van BBB, die op twaalf zetels staat, zegt de PvdA'er. “Het is een ongekend resultaat, dat hebben ze goed gedaan. Zij hebben op dit moment de wind mee. Het sentiment waar ze goed op inspelen, voor de boeren en het landelijk gebied, daar scoren zij goed op.”

“Tegelijkertijd moet ik ook zeggen dat de PvdA anders tegen de problematiek kijkt. Ik ben dan ook benieuwd waar de BBB voor staat anders dan alleen stikstof en het boerenvraagstuk. Ze zijn flink de Staten in gekomen, nu ben ik benieuwd waar ze staan”, besluit Deckers.

LEES OOK:

Verkiezingsuitslagen: BBB grote winnaar in Brabant • CDA stort in

Bekijk hier de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen

Verlies CDA veel groter dan verwacht: ‘Dit is heel heftig’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!