Ook in grootste plattelandsgemeente is BBB de winnaar: 'Overweldigend!'

16 maart 2023 om 14:10 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:05
nl
Ook in de grootste plattelandsgemeente van Brabant steekt de BoerBurgerBeweging (BBB) met kop en schouders boven alle andere partijen uit. Meer dan 26 procent van de stemmen in de gemeente Land van Cuijk ging naar BBB. Het verbaast Willem van den Elzen uit Stevensbeek niet. Hij is veehouder en de nummer 21 op de lijst voor BBB: "Er is te weinig aandacht voor de achteruitgang van het platteland."
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

De opkomst van BBB is in het Land van Cuijk meer dan een proteststem tegen het kabinet en een stem tegen het stikstofbeleid, denkt Van den Elzen: “Het hier echt een landbouwgebied. Hoewel dat enorm aan het veranderen is. Er was hier in Stevensbeek tot voor kort nog een varkensboer. Die is gestopt en nu is er geen een meer. Er zijn ook steeds minder koeienboeren. We zien het langzaam allemaal verdwijnen.”

"Vroeger draaide in Stevensbeek alles om de boer."

"Vroeger draaide in Stevensbeek alles om de boer", vertelt Van den Elzen, één van de mensen van het eerste uur bij de partij. "Als er activiteiten in het dorp waren, werden die aangepast aan de melktijden van de boeren. Dat dat er niet meer is, is niet zo erg. Maar het boeren plattelandse karakter is wel aan het verdwijnen. Net als een hoop voorzieningen. Zo is er geen café meer in het dorp."

“Daar is in Den Haag geen aandacht voor. Alles draait om de randstad”, stelt Van den Elzen. "De kiezer heeft nu duidelijk laten horen dat dat moet veranderen. Al dat cijfermatige wat ze aan het doen zijn en de mens die niet meer meetelt."

"Het is overweldigend en indrukwekkend."

Rij van dorp naar dorp door Land van Cuijk en je ziet overal langs de weg de omgekeerde vlaggen, de posters van Farmers Defence Force met daarop #StemZeWeg. Maar ook veel grote banners van BBB.

Het heeft z'n vruchten afgeworpen. "Het is overweldigend en indrukwekkend", blikt de veehouder terug. "Zó veel hadden we niet verwacht." Na een korte nacht begon hij donderdagochtend rond half zes 'gewoon' met het voeren van zijn rosékalveren. "Als boer kom je snel tot de realiteit als je je werk aan het doen ben. Dan ben je met je stal en je dieren bezig. Ik ben tegelijk ook erg nuchter."

Of een zetel in de Provinciale Staten er voor Van den Elzen in zit? De kans is klein. "Maar het zou kunnen dat ik zoveel voorkeursstemmen heb dat ik toch gekozen wordt", zegt hij. "Dan neem ik mijn verantwoordelijkheid en ga ik de Staten in. Dat wordt wel een hele uitdaging met een boerenbedrijf en een baan."

LEES OOK: Bekijk hier de verkiezingsuitslagen, zo is in jouw gemeente gestemd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!