Het andere geluid uit het azc in Budel: 'We willen ons nuttig maken'

21 maart 2023 om 07:47 • Aangepast 29 maart 2023 om 02:00
nl
Na alle negatieve verhalen over de overlast van het azc in Budel is het tijd voor een ander geluid, vond een groep inwoners van de gemeente Cranendonck. Een poging om de bewoners eens echt te leren kennen, te genieten van hun muziek en dans of te luisteren naar hun verhalen. Daarom hield het Bewonerscollectief Cranendonck maandag een avond in Maarheeze waar ook staatssecretaris van justitie Eric van der Burg voor werd uitgenodigd.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Hij kwam al snel tot de conclusie dat hij flink tekort is geschoten. Dat eigenlijk heel Den Haag tekort is geschoten als het om het azc in Budel gaat.

Het afbouwen van het aantal opvangplekken in 2015 en 2016 toen er minder asielzoekers kwamen, was een ‘domme keuze’. Nu er weer meer vluchtelingen deze kant op komen 'is uw gemeenschap daar de dupe van geworden', gaf de staatssecretaris toe.

"Ik ben een ander persoon geworden. We hebben veel geleden."

Van der Burg zei dat hij onder de indruk was van wat hij maandagavond te zien kreeg. “Deze bewoners proberen echt bruggen te slaan en het verhaal van de vluchtelingen te vertellen. Dat heb ik niet gedaan. Ik ben veel te veel op de getallen en de wetgeving gaan zitten.”

De staatssecretaris beloofde beterschap. De 5 procent 'veiligelanders’ die in Cranendonck voor overlast zorgt, moet beter over het land gespreid worden. Hij is met twee gemeentes in gesprek die ook een opvang voor deze groep zouden kunnen bieden: “Maar het is trekken en duwen.”

Dan die andere 95 procent die een veilig heenkomen probeert te vinden. Ze wilden maandagavond graag hun verhaal vertellen. Een Syrische vluchteling liet een puntgaaf vel papier zien. “Ziet er goed uit, niet?” Vervolgens verfrommelde hij het. “Dit heeft de oorlog met me gedaan. Ik ben een ander mens geworden. We hebben veel geleden.”

"Mensen zeggen dat ik een asielknuffelaar ben."

De azc-bewoners benadrukten dat veel vluchtelingen hoog opgeleid zijn. Een cellist speelde eerder in het operahuis van Damascus in Syrië. Hij kan daar niet over straat zonder herkend te worden. Anderen studeren luchtvaarttechniek of onderwijswetenschappen. “Ze hebben alleen maar een kans nodig”, zegt azc-bewoner Adil Izemrane.

Bart Kraaijvanger is een van de initiatiefnemers van het Bewonerscollectief Cranendonck. “Ik kan er niet tegen dat we dit zo koud en kil benaderen. Deze asielzoekers zijn mensen zoals jij en ik. Mensen zeggen dat ik een asielknuffelaar ben. Maar ik wil ook een andere manier van opvang.”

"Laatst werd er weer iemand betrapt met een pizza in zijn onderbroek."

Want dat er veel overlast is rondom het azc, daar is iedereen het over eens. Tamar Simonis van de supermarkt in Maarheeze vertelt dat mensen liever boodschappen doen in een ander dorp omdat ze zich niet prettig voelen in haar winkel. Bewoners van het azc stelen alcohol. "En er werd laatst weer iemand betrapt met een pizza in zijn onderbroek."

De bewoners van het azc zien dat ook. “Die overlast hebben we op het azc ook”, zegt Ali Sham Seddin. “Als één Syriër in de fout gaatt, worden alle Syriërs erop aangekeken. Maar de meeste mensen op het azc willen zich graag nuttig maken, ze willen ergens bij horen. Als je ze buitensluit, dan gaat het dus mis."

De bewoners van het azc zijn erg te spreken over de Nederlanders. “De mensen zijn hier vol liefde”, vertelt een Syrische vluchteling. “Kom naast me staan. Ik geef je mijn hand en hopelijk krijg ik ook een hand terug.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.