Na misstanden bij sociale werkplaats neemt gemeente Den Bosch maatregelen

21 maart 2023 om 20:19 • Aangepast 30 maart 2023 om 02:01
nl
Ongewenst gedrag wordt harder aangepakt en leidinggevenden van Weener XL moeten hun werk beter gaan doen. De gemeente Den Bosch wil zo de werkomstandigheden bij de sociale werkplaats verbeteren. Medewerkers klaagden lang over intimidatie, scheldpartijen, angstcultuur en vernederingen op de werkvloer. De directie van de Weener XL groep mag blijven zitten.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De gemeente Den Bosch neemt de adviezen over van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen en FNV-bestuurder Marco Schipper die een onafhankelijk onderzoek hebben geanalyseerd. Met de verbeteringen en maatregelen heeft het college er vertrouwen in dat de rust bij Weener XL terugkeert.

Leidinggevenden van de Weener XL groep in Den Bosch krijgen cursussen om:

  • personeel beter te kunnen aansturen
  • beter te communiceren
  • ongewenst gedrag te signaleren en harder aan te pakken

Ook komt er extra leidinggevend personeel bij. Deel van het probleem is ook de grote diversiteit en complexiteit van de groepen medewerkers. Daardoor spreken mensen 'letterlijk en figuurlijk' elkaars taal niet. Dat kan leiden tot problemen en een slechte werksfeer.

De Bossche wethouder Marianne van der Sloot neemt alle conclusies van het onderzoek over. “Waar het mij om gaat is dat we zoveel mogelijk mensen op een goede en veilige manier aan het werk helpen. Daar hebben we mensen voor nodig die daar leiding aan geven. Daar heb ik vertrouwen in.”

"We moeten ons nog meer inzetten om alle medewerkers een veilige werkplek te bieden."

Directeur Sjoerd van het Erve erkent, net als de wethouder, dat het niet altijd goed gegaan is in zijn bedrijf. Hij wil zich inzetten om de afdeling waar het om gaat beter aan te sturen: ”Vooral het onderzoek op de afdeling Schone Ruimte laat zien dat we ons nog meer moeten inzetten om alle medewerkers een veilige plek te bieden”.

Om de rust te laten terugkeren bij de sociale werkvoorziening trekt Van der Sloot 240.000 euro per jaar extra uit. Voor extra leidinggevend personeel en voor een externe partij die moet gaan helpen om de boel weer op de rit te krijgen. Van der Sloot houdt vertrouwen in de directeur van Weener XL. "We hebben goede gesprekken gevoerd met de directie, we hebben een duidelijke opdracht neergelegd en die gaan ze ook uitvoeren."

LEES OOK:

Brigitte werd ontslagen toen ze misstanden bij Weener XL aankaartte

Misstanden bij sociale werkplaats vooral door armzalige communicatie

Kwetsbaar personeel bedreigd en vernederd: sociale werkplaats onder de loep

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!