Elrieke telt opnieuw stemmen na te lange verkiezingsnacht in Oss

22 maart 2023 om 15:57 • Aangepast 31 maart 2023 om 02:00
nl
Stapels stembiljetten lagen woensdagmorgen te wachten op tafels in de hal van het gemeentehuis van Oss. De stemmen van een aantal stembureaus moesten worden herteld. "Bij acht stembureaus bleek er iets niet te kloppen en dan moet er volgens de wet opnieuw worden geteld", zegt Geert Deenen, projectleider verkiezingen Oss.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Dat er pas nu en niet op de verkiezingsdag zelf opnieuw wordt geteld, heeft vooral te maken met de tijdsdruk en de belasting van de medewerkers op de stembureaus, legt Geert Deenen uit. "Er was iemand bij die niet had geslapen in de verkiezingsnacht van woensdag op donderdag. Die heeft even onder de douche gestaan en ging daarna door."

"Ergens is een klein foutje erin geslopen, dat sporen we nu op."

Elrieke Broeksteeg is een van de medewerkers van het stembureau die woensdagmorgen voor de tweede keer stemmen aan het tellen waren. Ze werkt bij de gemeente Oss en was vorige week voorzitter van een stembureau: "Het hertellen is wel heel anders. Het gebeurt in een veel kleinere setting en het zijn allemaal verse, goed gemotiveerde mensen. Het is leuk om naar een speld in een hooiberg te zoeken. Want ergens is er een klein foutje ingeslopen en dat zijn we aan het opsporen."

Volgens Elrieke ging het om menselijke fouten: "Bij een stembureau was één tel verschil in de stempassen en volmachten. Bij een ander stemlokaal is op het stemformulier het verkeerde kruisje gemarkeerd."

Ook Elrieke heeft vorige week tot diep in de nacht moeten tellen: "Het was half vier toen we er noodgedwongen mee stopten. Omdat je dan echt niet meer scherp genoeg bent om door te kunnen."

"Het tellen van stemmen is monnikenwerk."

Het tellen zelf vind Elrieke niet leuk: "Dat is monnikenwerk. Maar de teamspirit die je met elkaar deelt, is wel leuk en je helpt mee de democratie veilig te stellen, dat is belangrijk werk."

Dat ze vandaag opnieuw moest tellen vind ze niet erg: "We hebben vorige week zo ons best gedaan en ergens zit er nog een klein foutje, dat willen we er dan ook uithalen. Je wilt het gewoon goed afleveren."

En dat lukt. "Toen we een foutje hadden opgelost, was er even zo'n 'confetti-moment'. Een gevoel van euforie omdat we dat toch maar mooi hadden opgelost", vertelt Elrieke enthousiast. Voor haar staat nu al vast dat ze bij de volgende verkiezingen weer stemmen gaat tellen.

Nog een hertelling

Ook in Deurne is woensdag een hertelling geweest. Het aantal uitgebrachte stemmen op een kandidaat van Forum voor Democratie kwam niet overeen met het beeld van een melder, die daarin een onregelmatigheid dacht te zien. Bij de hertelling kwamen geen onregelmatigheden aan het licht.

LEES OOK: Stemmen worden opnieuw geteld in Oss

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!