Gevonden geld moet je niet in je portemonnee stoppen, want dat is strafbaar

23 maart 2023 om 20:29 • Aangepast 1 april 2023 om 02:00
nl
Wat zou jij doen als er 500 euro uit een pinautomaat steekt en er niemand te bekennen is? Een man in Beek en Donk wist het wel: hij hield het geld zelf. Maar de politie dreigt nu camerabeelden te delen als de dader zich niet meldt. Wanneer ben je eigenlijk strafbaar als je geld op straat vindt?
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Je bent sneller een dief dan je denkt, legt voormalig hoofofficier van justitie Jan Wolter Wabeke uit Best uit. “Als je een 2 euro munt op straat vindt en oppakt, zal niemand daarvan opkijken. Maar het is niet van jou en dus een vorm van diefstal.”

In de praktijk hoef je voor een paar euro niet zo snel de politie op de stoep te verwachten. Maar hoe hoger het bedrag, hoe meer je je bewust moet zijn van wat je doet.

“Iedereen kan op z’n klompen aanvoelen dat dat geld niet zomaar uit de pinautomaat komt."

De ‘pindief’ in Beek en Donk wist waarschijnlijk dat hij fout bezig was. Want zeventien seconden eerder probeerde de rechtmatige eigenaar van het geld te pinnen. Omdat het zolang duurde ging die pinner weg. Maar ook als je toevallig langsloopt ben je strafbaar. “Iedereen kan op z’n klompen aanvoelen dat geld niet uit de automaat komt, zonder dat iemand daar een pasje in heeft gezet. En dus ben je strafbaar als je het meeneemt en niet meldt.”

Dat melden doe je niet bij de politie, maar bij de gemeente. “Je mag het daar inleveren of je bewaart het zelf”, legt Hanneke Stegweg van iLost uit, een website waar verloren spullen op aangemeld en teruggevonden kunnen worden. “Als de rechtmatige eigenaar niet binnen een jaar komt opdagen mag je het zelf houden. Bij bedragen onder de 450 euro geldt dat al na drie maanden.”

“Als het een onnozele jongen is, is de straf anders dan bij een sluwe drugshandelaar."

Dat de politie deze zaak zo hoog opneemt en camerabeelden dreigt te delen, begrijpt Wabeke wel. “Diefstal bij en via pinautomaten is onderdeel van een strenger beleid geworden." Welke straf de man boven het hoofd hangt als hij zich niet meldt, durft de jurist niet te zeggen. “Als het een onnozele jongen is is het anders dan een sluwe drugshandelaar. Maar als hij geen strafblad heeft wordt het vermoedelijk een geldboete of taakstraf.”

En wat je het beste kan doen als je zelf geld vindt in een betaalautomaat? Wacht dan even. Dan gaat de klep namelijk vanzelf dicht. Als de eigenaar van het geld contact heeft opgenomen met de bank, wordt het geld automatisch teruggestort op zijn rekening.

LEES OOK: Politie dreigt foto te laten zien van pindief

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!