Jelle leefde een heftig dubbelleven tot zijn ‘verdwijndag’

22 maart 2023 om 21:22 • Aangepast 5 april 2023 om 13:41
nl
Een nieuwe column van misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems. Wil je de column eerder lezen? Abonneer je dan op de Misdaadnieuwsbrief van Omroep Brabant.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

27 jaar oud werd Jelle Leemans. Na een drugsdeal werd hij ergens in de grensstreek onder Roosendaal doodgeschoten, opgelost en gedumpt in het water. Zonder een spoor na te laten. Een gruwelijke waarheid voor iedereen die hem liefhad.

27 jaar. Dat is een bijna mythische leeftijd. Ook bekende artiesten overleden vaak op hun 27ste: Jim Morrisson, Amy Winehouse, Kurt Cobain en anderen. Er is wel een groot verschil: de artiesten die 27 werden stonden volop in de schijnwerpers. Jelle bleef er graag buiten. Hij leefde onder de radar een dubbelleven. 21 november 2013 verdween Jelle. Maar na zijn dood kwam hij volop in de spotlights.

De politie ontdekte dat zijn zus een garagebox in Wilrijk had die Jelle gebruikte. De zus dacht dat hij daar wat meubels had, want Jelle was aan het verbouwen thuis. Maar het lag anders.

Een paar dagen na de verdwijning ging de Belgische politie kijken. Binnen lagen zakken wiet, doosjes met opschriften xtc en cocaïne. Totale waarde van al die goederen, naar verluidt zo’n 80.000 euro. En er lagen zeven telefoons. Het beeld was duidelijk: Jelle was een drugscrimineel. Kocht zijn wiet op in het afgelegen grensgebied, aan bosranden, van Roosendaalse handelaren.

Toen zijn ouders dat hoorden was de schok groot, vertelden ze tijdens het proces deze week. En dat geloof ik meteen. Jelle kwam uit een warm gezin, lieve mensen, zo komen ze over. Maar na de verdwijning, raakten pa, ma en de twee zussen wanhopig, getekend voor het leven, volledig verteerd door verdriet en onzekerheid.

Ze staan ieder jaar stil bij de verjaardag van Jelle, vertelden ze deze week in de rechtszaal. En bij zijn ‘verdwijndag’. Een woord dat ik nog nooit had gehoord: zijn ‘verdwijndag’. Als alternatief voor het woord: ‘sterfdag’ want die is er eigenlijk niet echt.

27 jaar. Voor velen het moment waarop ze volop in het leven staan. Jelle hield van een dynamisch en snel bestaan. Hij raakte zijn baan kwijt, ging in de drugshandel, liep tegen de verkeerde mensen aan en moest dat bekopen met zijn leven. Voor iedereen die nog denkt dat de hennepwereld vredig en gemoedelijk is: dat is hij niet. Het gaat er bikkelhard aan toe en er vallen geregeld gewonden en doden door nietsontziend geweld. Dat overkwam ook Jelle Leemans, een inmiddels bekende Belg. Vermoord, opgelost en weggespoeld.

Als je zijn leven vergelijkt met wereldsterren die in het volle licht van de schijnwerpers leefden: die hebben een graf. Jelle heeft niets. Geen bekende sterfplek. Alleen een verjaardag en verdwijndag dus. En een boek, jaren terug al geschreven door de mama van Jelle zoals ze in de Belgische media wordt genoemd. De rechtbank, advocaten en officieren kregen deze week tijdens het proces een exemplaar uitgereikt.

Een bijzonder persoonlijk gebaar dat je nooit ziet in een proces. Het is een van de weinige tastbare dingen die herinneren aan de 27-jarige vermiste Belg. Hopelijk komt er toch nog ooit iets tastbaars waarmee de nabestaanden Jelle een plekje kunnen geven. Een echt plekje.

Bekijk hieronder onze uitlegvideo over de zaak van Jelle Leemans:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!