Ontsnapte zeearend is weer terug in haar kooi: 'Ze bleef voor de liefde'

27 maart 2023 om 19:04 • Aangepast 5 april 2023 om 02:01
nl
Ruim een week duurde het avontuur, maar ze is weer terug. De ontsnapte Stellers zeearend uit Zoo Veldhoven zit weer achter slot en grendel. Het dier vloog al die tijd het park door. Nu weten we ook waarom ze niet verder op expeditie ging. "Ze bleef voor de liefde", weet parkeigenaar Richard Loomans.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Ze was gek op één mannetje", weet de eigenaar. En dus bleef ze steeds in de buurt van zijn kooi. Ze wilde paren en was zelfs al bezig met maken van een nest. "Ik vond het al raar dat ze niet wegvloog. Als ze het had gewild, was ze binnen een ochtend in Duitsland."

De arenden kunnen met gemak een lange periode zonder eten. Pas na een week kreeg ze honger. Richard kon haar met een prooi lokken en haar daarna met zijn handen vangen. "Ze bleef een paar minuten zitten. Dat is voor een oude man als ik genoeg om haar met een snoekduik te pakken", lacht hij.

Het dier ging er op donderdag 16 maart vandoor. De roofvogel kwam uit haar verblijf door een gat in het nylon gaas. Het spannendste moment was toen iemand haar in een weiland spotte, een kilometer verderop. Die zien we nooit meer terug, dacht Loomans toen.

"Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen."

De parkeigenaar hield het beest een week lang met haviksogen in de gaten. Zaterdag lukte het eindelijk om de roofvogel te vangen. "Het was een week van weinig slaap en veel nadenken", verzucht hij. "Maar ik ben hartstikke blij dat ze terug is."

De Stellers zeearend komt oorspronkelijk uit Rusland en zit al zes jaar in Zoo Veldhoven. De verblijfsruimte van de vogel is inmiddels gerepareerd. Het gat ontstond naar alle waarschijnlijkheid door slijtage. Voor de zekerheid is de Stellers zeearend toch in een andere ruimte geplaatst. "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen", lacht Loomans.

Richard Loomans (foto: Raymond Merkx).
Richard Loomans (foto: Raymond Merkx).
(foto: Omroep Brabant).
(foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!