Video

Treinen tussen Den Bosch en Eindhoven rijden woensdag weer

28 maart 2023 om 14:06 • Aangepast 7 april 2023 om 02:00
nl
De treinen tussen Den Bosch en Eindhoven rijden vanaf woensdagmorgen weer. Goederentreinen zelfs vanaf dinsdagavond al. De dassen zijn vertrokken en het spoor is hersteld.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Sinds vorige week dinsdag mochten er geen treinen meer rijden, omdat er een dassenburcht was gevonden onder het spoor bij Esch. Later werd ook bij Vught een dassenburcht ontdekt. De gangen die de dieren hadden gegraven, leidden tot een onveilige situatie. De afgelopen dagen zijn de dassenburchten uitgegraven, zijn de holen dichtgemaakt en is het talud hersteld. ProRail werkte sinds het afgelopen weekend met man en macht om de spoordijk bij Esch en Vught te herstellen.

25 gangen
ProRail meldt dat er bij het spoor in Esch in totaal zo'n 25 gangen werden gevonden. In Vught ging het om 17 gangen. Bij inspectie van de gangen is gebleken dat een aantal gangen door de bever is gegraven. De bever is, net als de das, een beschermde diersoort. Ook in die gangen zijn volgens ProRail geen bevers gesignaleerd.

Week omrijden
Reizigers tussen Den Bosch en Eindhoven moeten al een week via Tilburg reizen, waardoor ze ongeveer een half uur langer onderweg zijn. Dinsdagmiddag maakte de spoorbeheerder bekend dat er vanaf woensdag weer treinen rijden tussen Den Bosch en Eindhoven.

Deze trein reed dinsdagmiddag als test over het herstelde spoor bij Esch (foto: Imke van de Laar).
Deze trein reed dinsdagmiddag als test over het herstelde spoor bij Esch (foto: Imke van de Laar).

Dat er dassen zaten in de buurt van het spoor in Esch was al zeker driekwart jaar bekend. Ecologen hielden de boel al in de gaten. Toch waren er zorgen of de dassen op den duur problemen op het spoor zouden veroorzaken.

Kans op inzakken bodem onder spoor
Vorige week dinsdagochtend werd de angst van de ecologen en ProRail waarheid. Er bleek een dassenburcht in het spoortalud en waarschijnlijk ook onder het spoor zelf te zitten. Het treinverkeer werd meteen stilgelegd, omdat de bodem onder de rails door de gangen kon inzakken als daar een trein overheen reed.

ProRail moest toestemming vragen om dassen te verplaatsen naar een andere plek. Door het 'maatschappelijk belang' van de spoorverbinding was dat zo geregeld. Zowel in Esch als Vught zijn geen dieren gevonden. Waarschijnlijk waren ze uit zichzelf al vertrokken.

Hier zie je een das die onder het spoor bij Vught een burcht bouwde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!