VVD-jongeren willen in zee met BBB: 'Uitslag negeren is dikke middelvinger'

28 maart 2023 om 17:36 • Aangepast 7 april 2023 om 02:01
nl
De VVD moet in Brabant gaan regeren met de BoerBurgerBeweging (BBB). Dat vindt de Brabantse afdeling van de VVD-jongerenpartij JOVD na de afgetekende zege van de BBB tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. "Je kunt niet om de BBB heen", zegt JOVD-bestuurslid Fleur van Breugel. "De kiezer heeft een overduidelijk signaal afgegeven. Dat negeren is als een dikke middelvinger opsteken."
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Na de verkiezingen op 15 maart heeft de BBB 11 zetels in Provinciale Staten. De VVD (9 zetels) is niet meer de grootste partij in Brabant. De bal voor het vormen van een coalitie ligt nu bij de BBB.

Toch bevindt de VVD zich strategisch gezien in een gunstige positie. Voor bijna iedere coalitie, met of zonder BBB, is de VVD nodig. Als het aan de JOVD in Brabant ligt, gebeurt dat mét de BBB.

Van Breugel ziet het liefst een college van BBB-VVD-CDA-JA21-Lokaal Brabant, samen goed voor 28 van de 55 Statenzetels. "Wat ons betreft zou je ook voor D66 kunnen kiezen in plaats van JA21 en Lokaal Brabant. Maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk want die partij staat zo ver van de BBB af."

"Niet meer de grootste zijn, betekent water bij de wijn doen."

Om tot een samenwerking met de BBB te komen, zal de VVD wel water bij de wijn moeten doen. Al op de ochtend na de verkiezingen legde BBB-lijsttrekker John Frenken een hard breekpunt op tafel. De verplichte deadline voor boeren om hun stal milieuvriendelijker te maken, moet worden opgeschort.

De VVD steunt in de huidige coalitie juist deze deadline, maar de partij zal volgens Fleur van Breugel moeten draaien. "De VVD is niet meer de grootste partij. Dat betekent water bij de wijn doen."

Door de stikstofcrisis, ligt een deel van de bouw in Brabant momenteel stil. Er worden geen natuurvergunningen afgegeven voor projecten waarbij stikstof neerslaat op de Natura 2000-gebieden. Er moet dus met spoed wat gebeuren. De JOVD denkt dat het slot snel van Brabant kan. "Net als de BBB zijn wij ook tegen het onteigenen van boeren. De oplossing ligt volgens ons bij vernieuwende technologie en andere manieren van bedrijfsvoering."

"De VVD werkt al samen met partijen die linkser zijn dan de BBB."

Stikstof is misschien wel het belangrijkste, maar niet het enige punt waarover de partijen het eens moeten worden. Economisch gezien is de BBB een stuk linkser dan de VVD.

"Ook daar komen ze wel uit", denkt Van Breugel. "De VVD werkt al jaren samen met partijen die linkser zijn dan de BBB. Op de grote thema's zoals stikstof en wonen worden ze het wel eens. Voor de rest moet je in een coalitie altijd compromissen sluiten."

LEES OOK:

Wie gaat met wie in Brabant? 'Het wordt een flinke puzzel'

Verlanglijstje voor nieuwe coalitie: 'Bouwen voor studenten en nachtbussen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!