'Jumbo stopt na 2024 als hoofdsponsor wieler- en schaatsploeg'

29 maart 2023 om 19:59 • Aangepast 7 april 2023 om 02:00
nl
Jumbo stopt na volgend jaar als hoofdsponsor van de wieler- en schaatsploeg Jumbo-Visma. Dat meldt de NOS. Jumbo zou dat nieuws eind vorig jaar al aan de ploegleidingen hebben laten weten.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

De supermarktketen uit Veghel sloot het miljoenencontract met de sportploegen in 2018. Jumbo is een grote geldschieter voor de sporters: het bedrijf is verantwoordelijk voor eenderde van het budget van in totaal 36 miljoen euro.

Jumbo wil alleen bevestigen dat het contract met de sportploegen eindig is. "Op dit moment kijken we naar onze positionering", laat een woordvoerder weten tegenover de NOS. "Daarbij kijken we ook of ons sponsorbeleid nog aansluit bij onze visie en ambities én de behoeftes van onze klant."

"De term sportsponsoring is een beetje besmet geraakt binnen Jumbo."

Dat Jumbo nu stopt als hoofdsponsor, verbaast sportmarketing Bob van Oosterhout niet. "Karel van Eerd was een enorme wieler- en schaatsliefhebber. Hij is helaas overleden. En ook die witwaszaak, waarbij Frits van Eerd genoemd wordt, hakt er flink in. Hierdoor is de term sportsponsoring een beetje besmet geraakt binnen het Jumbo-concern", zegt hij tegen de NOS.

"Tel daar vervolgens bij op dat het marktaandeel van Jumbo onder druk staat. De optelsom daarvan maakt dat de huidige beleidsbepalers met elkaar om de tafel gaan zitten en zich afvragen: willen we dit nog wel op deze manier?"

"Ik voelde het besluit aankomen."

Ook voor Richard Plugge, directeur van de schaats- en wielerploeg, komt het besluit van Jumbo niet als een verrassing: "Ik voelde het besluit aankomen. Er is nogal wat gebeurd daar."

Begin dit jaar werd bekend dat Jumbo stopt als geldschieter van de motorcross. Destijds zei de opvolger van Jumbo-directeur Frits van Eerd, Ton van Veen, ook kritisch te kijken naar de sponsoring van de autosport. Jumbo is één van de officiële partners van autocoureur Max Verstappen.

Frits van Eerd in 2019, toen nog als directeur van Jumbo (foto: ANP).
Frits van Eerd in 2019, toen nog als directeur van Jumbo (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.