Longembolie en longinfarct gaan Stan Pijnenburg niet van Spelen houden

2 april 2023 om 14:34 • Aangepast 13 april 2023 om 02:02
nl
Zwemmen zit er even niet in voor Stan Pijnenburg (26) uit Haaren. Na een terugvlucht van een hoogtestage kreeg de topzwemmer te maken met een longembolie en een longinfarct. De kwalificaties voor de wereldkampioenschappen zwemmen moet hij daardoor aan zich voorbij laten gaan. 'Botte pech', zegt Stan, die het liefst vandaag nog wat baantjes zou willen trekken. Wanneer dat wel zou kunnen? 'Het is koffiedik kijken', zegt Pijnenburg in het radioprogramma De Zuidtribune.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Even een maand terug in de tijd. Na een vliegreis van acht uur werd zwemmer Stan Pijnenburg overvallen door een longembolie, gevolgd door een longinfarct. "Ik had acht uur stilgezeten op een vliegtuigstoel. Na een hoogtestage is je bloed wat dikker en in je kuit het traagst. Bij het opstaan is er toen trombose ontstaan en via de bloedbaan in mijn longen terechtgekomen. Ik heb een paar dagen flink wat pijn gehad. Ik dacht dat ik te hard had getraind en last van mijn ribben had. Maar na een bloedonderzoek bleek het wat heftiger te zijn."

De schrik viel bij Stan nog wel mee. "Het was meer bij de mensen om me heen. Ik voelde me niet ziek. Behalve pijn op mijn borst, had ik nergens last van. Later werd de impact van het voorval ook bij mij wat groter."

"Mijn doel is volgend jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs."

Pijnenburg kwam daarna in de medische molen terecht met een longembolie en een longinfarct als diagnose. "Op deze manier een longembolie krijgen komt bijna niet voor bij topsporters. Wel bij mensen met een ongezondere leefstijl of die al op leeftijd zijn."

De topzwemmer komt daarna in de wereld van bloedverdunners terecht. "Die sloegen gelijk aan. De pijn van het infarct is weggezakt. Soms heb ik nog een benauwd gevoel, met name als in het zwembad lig. Als zwemmer ben je meer onder water dan erboven. Optimaal trainen zit er nog niet in. Af en toe rustig zwemmen in het water. Daarnaast doe ik veel cardiotraining met een lage hartslag op de fiets."

Pijnenburg heeft nog een lange weg te gaan, maar kijkt alvast vooruit. "Mijn doel is volgend jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Ik maak me nog geen zorgen. In bijna alle gevallen verdwijnt een longembolie vanzelf. Bij mij is het geen erfelijke aandoening. De kans dat ik het nog een keer krijg is niet groot. Als het herstel goed gaat heb ik nog een jaar om me voor te bereiden op Parijs."

LEES OOK:
Zwemmer Stan Pijnenburg haalt brons op 4x50 vrij bij WK kortebaan

Stan Pijnenburg rijgt zwemsuccessen aaneen: 'Hier had ik voor getekend'

Stan Pijnenburg naar Olympische Spelen: ‘Dit is echt wel kicken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!