Ralf hoopt na lymfeklierkanker op rentree in voetbal: 'In Japan afsluiten'

2 april 2023 om 13:16 • Aangepast 13 april 2023 om 02:00
nl
Ralf Seuntjens blijft hopen op een rentree in het betaalde voetbal. Bij de Bredase spits van het Japanse Imabari werd in mei 2022 lymfeklierkanker ontdekt. Daarop moest hij stoppen met voetballen en brak voor hem een zware tijd aan. Maar eind januari werd hij kankervrij verklaard en sindsdien werkt hij bij Sparta Rotterdam aan zijn conditie.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Op het moment gaat het goed", vertelde Ralf zondagmiddag in het radioprogramma 'De Zuidtribune' op Omroep Brabant. "Binnenkort heb ik weer een controle, dat is weer even een spannend dagje. Ik hoop dat ik daarna weer vooruit kan." Hij heeft in ieder geval nergens last meer van. "Mijn conditie is nog wel ver beneden peil, maar ik kan weer aan de toekomst denken."

"Voortdurend spookt de twijfel door je hoofd."

Dat was in de periode dat er lymfeklierkanker bij hem werd ontdekt wel anders. Hij werd toen verscheurd door twijfel. "Ja, dat is het woord dat dan voortdurend door je hoofd spookt. Je hebt momenten waarop je 's avonds in bed verzucht: als het maar goed komt... Vooral in de beginfase, waarin alles nog onzeker is en als er biopten worden afgenomen. Dat ze niet weten waar het heen gaat. En bij die tussenevaluaties, als alles niet helemaal goed blijkt te zijn."

Bij zijn eerste scan was er namelijk nog activiteit te zien en ook bij de tweede scan was dit het geval. "Vervolgens wilden de artsen daarna nog een scan maken en daarop was het plekje gekrompen was de activiteit weg. Toen was ik zo blij! Maar richting het eerstvolgende controlemoment hoop je maar dat de kanker nog steeds weg is."

"De voetbalwereld is in zo'n situatie echt wel lief."

Hij beaamt dat je in zo'n periode - zoals zo vaak wordt gezegd - je echte vrienden leert kennen.

"Je hebt een grote kring mensen om je heen. Die wordt dan een stukje kleiner, maar ook veel hechter. Dan leer je de mensen kennen die er voor je zijn op de momenten dat je het even niet alleen kan. Die voor je instaan en dingen voor je regelen of een keer langskomen. Dan leer je wel je vrienden kennen. Ik moet zeggen: ook de voetbalwereld is dan wel echt lief. Bijna alle mensen met wie ik heb gewerkt hebben me een warm hart toegedragen en me enorm geholpen. Ook mijn oude trainers."

"In Japan wil ik deze periode afsluiten."

Zijn contract bij FC Imabari loopt nog tot het einde van dit jaar. Zijn doel is om daar nog in actie te kunnen komen. "Daar ga ik alles aan doen. Ik heb bij Sparta nu de eerste stapjes gezet. Ik voel dat het goed gaat, dat ik vooruit ga. Al train ik pas drie dagen in de week, terwijl ik dat normaal gesproken zes dagen in de week doe.

De intensieve trainingen heb ik ook nog niet meegedraaid. Er zijn dus nog enorm veel stappen te zetten. Maar als ik dit als basis heb, kan ik misschien het volgende deel van het revalidatietraject in Japan starten. Dan weet ik nog steeds niet waar het naartoe gaat, maar dan zit ik in ieder geval in het proces, ook in mijn hoofd. Om in Japan, waar ik het slechte nieuws kreeg, deze periode ook een beetje af te sluiten."

Een datum durft hij daar niet aan te koppelen. "Ook niet een bepaald aantal minuten. Als ik aan het einde van de rit, als ik mijn voetbalschoenen aan de wilgen hang, vijf minuten kan spelen, heb ik er vrede mee."

LEES OOK:

Ralf Seuntjens is vrij van lymfeklierkanker: 'Ik ben ontzettend dankbaar'

Tumor ontdekt bij voetballer Ralf Seuntjens: 'Mijn leven staat op z'n kop'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!