Brengt wetswijziging duidelijkheid in bijna 50 jaar oude vermissingszaak?

2 april 2023 om 15:00 • Aangepast 13 april 2023 om 02:02
nl
Er lijkt toch een kleine opening te komen voor een vermissingszaak van 49 jaar geleden. Een kamerlid zet zich in om toch nog een nieuwe zoektocht mogelijk te maken naar de verdwenen Piet Hölskens en Hans Martens uit Asten. Broer Jan Hölskens blijft hopen dat ze teruggevonden worden. "Ook na bijna 50 jaar."
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Piet en Hans verdwenen in maart 1974 nadat ze in een kroeg in Deurne wat hadden gedronken. Daarna stapten ze in een rode Fiat 850 coupé en reden weg. Ze kwamen nooit meer terug. In 2017 kreeg de politie informatie dat ze zouden zijn vermoord, omdat Hans een geheime relatie had met een getrouwde vrouw. Omdat Piet erbij was als getuige, zou hij ook zijn vermoord. De twee zouden mogelijk in de plas De Brink in Liessel gedumpt.

Kamerlid Mark Strolenberg voor de VVD zet zich in voor de zaak. Hij gaat komende week Kamervragen stellen om de wetgeving aan te passen voor een nieuwe zoektocht. Nu is het nog zo dat alleen beroepsduikers zulke zoektochten op de bodem van de plas mogen uitvoeren. Strolenberg wil dat de wet wordt aangepast, zodat ook sportduikers of vrijwillige duikers ingezet kunnen worden om vermiste personen te vinden.

"Dat een moord kan verjaren, vind ik onverteerbaar."

Broer Jan Hölskens leeft bijna zijn hele volwassen leven met de onzekerheid wat er met zijn broer is gebeurd. "Het ergste is dat de dader nog vrij rondloopt. Dat een moord kan verjaren, vind ik onverteerbaar", aldus Jan.

Drie jaar geleden is er dagenlang in De Brink gezocht naar het duo en de auto. Het bleek een moeilijke opgave. De Brink is een plas waar zandafgravingen worden gedaan. Een mogelijke auto zou onder meters zand liggen. Als dat zand werd weggehaald, kwam het steeds terug.

Volgens metingen waren er zeven locaties waarop metaal onder een zandlaag lag. Professionele duikers hebben op de twee meest waarschijnlijke locaties gezocht. Daar vonden ze ijzeren balk en een staaldraad. Omdat het zoeken zo moeizaam en duur is, besloot de politie om niet te graven op de vijf andere locaties, daar was wel metaal gevonden met een magnometer, maar dat kon de auto niet zijn.

"Ze staan te popelen om te zoeken."

Broer Jan Hölskens zet daar vraagtekens bij. "Op de twee locaties waar ze wel hebben gezocht, lag ook geen auto. Hoe kunnen ze dan zeggen dat op die vijf andere locaties géén auto ligt?" zo vraagt hij zich hardop af. "Je blijft altijd hopen dat ze teruggevonden worden. Ook na bijna 50 jaar", aldus Jan.

Er is een lange adem nodig om een wet aan te passen, dat gaat enige tijd duren. "Daarom willen we een overgangsregeling, zodat duikers aan de slag kunnen", aldus Strolenberg: "Ze staan te popelen om te zoeken. Als het aan mij ligt, wordt er nog gedoken voordat Piet en Hans een halve eeuw vermist zijn."

Volgens de wet mogen alleen beroepsduikers naar vermiste personen zoeken. In 2020 kreeg Stichting Signi Zoekhonden een boete van 12.000 euro, omdat ze als vrijwilligersorganisatie had gedoken naar vermiste personen en dat had niet gemogen volgens de letter van de wet. Vrijwillige duikers willen graag helpen, maar hebben niet de middelen om zo'n boete te betalen en kunnen dus niets doen.

Het politieonderzoek naar de zaak is jaren geleden al gestopt, omdat de moorden inmiddels zijn verjaard. De politie heeft meerdere zoekpogingen ondernomen naar de twee en hun auto. In 2020 gebeurde dat voor het laatst en daarmee rondde de politie het onderzoek op De Brink definitief af.

Een eerdere zoektocht op het water in Liessel (Archieffoto: René van Hoof)
Een eerdere zoektocht op het water in Liessel (Archieffoto: René van Hoof)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!